duminică, 11 noiembrie 2007

Chişinău, cel mai încăpăţânat guvern?!

Soroca, la două săptămâni după explozie

Voronin vrea să denunţe cetăţenia română la UE

PL cere ambasadelor acreditate să ia atitudine

O lege discriminatorie


Ion Surdu

Partidul Liberal (PL) consideră că modificările care interzic deţinerea cetăţeniei duble de către funcţionarii publici vor fi discriminatorii pentru zeci de mii de cetăţeni ai RM, care deţin legal dubla cetăţenie. Declaraţia a fost făcută publică ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mihai Ghimpu, preşedintele PL, este de părere că această lege, care a fost votată în primă lectură, este îndreptată anume împotriva persoanele care vor să obţină cetăţenia română. „Singurul scop al guvernării este să rămână la putere. Comuniştilor nu le pasă de cetăţenii acestui stat”, a afirmat Ghimpu. Consilierul municipal din partea PL, Corina Fusu, a spus că, dacă legea va fi adoptată, aceasta va încălca grav mai multe articole din Constituţia RM, precum şi Convenţia din 1997 a Consiliului Europei privind cetăţenia şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. PL crede că legea trebuie să se bucure de principiul stabilităţii, or, nu poţi schimba regulile jocului în timpul jocului, după ce 800 de mii de persoane au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei române. Totodată, PL a anunţat că s-a adresat ambasadelor statelor UE acreditate la Chişinău, ambasadei SUA, Consiliului Europei, Parlamentului European şi Comisiei Europene, ca să ia atitudine faţă de esenţa acestui proiect de lege „pentru a nu admite subminarea valorilor democratice şi aspiraţiilor proeuropene ale cetăţenilor RM”.


http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=650&idRubric=6717&idArticle=15784

Filme istorice

Recucerirea BasarabieiEvacuarea Basarabieimarea unireEliberarea BasarabieiBassarabia - Romanian land ! Basarabia Pamant Romanesc !"Mihai Viteazu - Unirea"


Dacii 1966 showdown Decebal vs Severus


Stefan cel Mare

Ion Varta despre Istora Itegrata in Basarabia

Lant de PROTESTE la CHISINAU

Despre conflictul din Transnistria

COMUNICAT DE PRESA: Schimb de experienta intre cluburile de tineret de pe ambele maluri ale Nistrului

15 tineri din regiunea transnistreana au participat in data de 9-10
noiembrie 2007 la un schimb de experienta cu tinerii din or. Ungheni


In perioada 9-10 noiembrie 2007, in cadrul proiectului"Consolidarea sectorului asociativ de tineret din regiunea transnistreana", implementat de organizatia neguvernamentala "Serviciu pentru Pace" in colaborare cu Asociatia "Evrica" din or. Ribnita, cu suportul financiar al Ambasadei SUA in Moldova s-a desfasurat un schimb de experienta intre cluburile de tineret de pe ambele maluri, organizat de catre Clubul de tineri "Phoenix" din or. Ungheni", in colaborare cu Primaria or. Ungheni.

Membrii clubului "Phoenix", condusi de liderul acestuia, Dontu Cristina, au luat initiativa de a invita la ei in localitate liderii cluburilor de tineret, recent formate din 5 localitati din stinga Nistrului (or. Tiraspol, or. Bender, or. Dubasari, or. Ribnita si s. Dorotcaia, r. Dubasari).

Pe data de 9 noiembrie 2007, in incinta Centrului de Resurse pentru Tineri "Faclia" din or. Ungheni s-au organizat diverse jocuri energizante si de cunoastere pentru a intari relatiile de prietenie dintre participanti, stabilite inca de pe parcursul scolii de vara "Tinerii de pe ambele maluri construiesc poduri de prietenie", organizata in luna iulie a anului curent.

Simbata, 10 noiembrie 2007, intre orele 9:30-11:00, cu totii au participat in cadrul unui seminar organizat la scoala internat din localitate, unde prin jocuri si discutii de la egal la egal cu elevii acestei institutii au fost abordate intrebari privind un mod sanatos de viata.

Intre 11:30-12:30, impreuna au asistat la desfasurarea competitiilor internationale de alergare pe sosea organizate in centrul orasului, iar dupa prinz tinerii de pe ambele maluri au participat la o actiune ecologica de constientizare a populatiei, unde in pofida timpului de afara, au fost afisate in parcul din apropierea garii feroviare panouri informative de tipul "Ocrotiti Natura!".

A urmat evaluarea activitatilor, unde participantii si-au expus parerea privitor la cele mai importante momente de pe parcursul acestor 2 zile, iar catre orele 16.00, intilnirea a luat sfirsit. Tinerii s-au despartit cu greu, planificind o noua intilnire. Pentru toti a fost o experienta interesanta si care la sigur va da nastere altor asemenea activitati.

Pentru informatii suplimentare:
Cristina Dontu - Liderul Clubului "Phoenix" din or. Ungheni
Florin Turcanu - Vicepresedinte ONG Serviciu pentru Pace florinsfp@gmail.comEx-consilierul lui Voronin:"In UE fara Transnistria"Tudor Petrov Popa - Free from Transnistria after 15 years


Transnistria - Europe's Black Hole [1-4]Places that don't exist, Transnistria [1 of 3]


Transnistria Trafficking Arms

Comunicat de presă Patriarhia Română

Având în vedere unele neîntelegeri si declaratii apărute în mass-media privind noile eparhii româneşti din afara granitelor României, Patriarhia Română aduce umătoarele precizări:

Ultima şedinţă a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din luna octombrie a.c., a avut ca principală temă de dezbatere revizuirea Statutului de Organizare şi Funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, în care au trebuit să fie incluse, nominal, toate eparhiile existente la această dată în cadrul Patriarhiei Române. În acest sens, ierarhii au analizat, cu maximă responsabilitate, noul context bisericesc, o atenţie sporită fiind acordată credincioşilor Bisericii noastre aflaţi în număr foarte mare în străinătate şi care necesită o activitate pastoral-misionară mult sporită. Ca urmare, potrivit obligaţiilor cuprinse în Statut, Sf. Sinod a trebuit să răspundă, în mod adecvat şi responsabil, realităţii existente în cadrul acestor comunităţi româneşti, în duhul frăţietăţii panortodoxe şi potrivit canonicităţii.

Cu acel prilej, între deciziile ce s-au impus a fi aplicate fără întârziere s-a numărat şi cea care priveşte organizarea unor comunităţi numeroase de credincioşi ortodocşi români din afara graniţelor României în structuri eparhiale bine definite. Astfel, urmând principiile ecclesiologiei sinoadelor ecumenice conform cărora Mitropoliile au în cuprinsul lor eparhii sufragane, principii care stau la baza organizării B.O.R., s-a hotărât înfiinţarea unei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord (în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord), o Episcopie Ortodoxă Română pentru Spania şi Portugalia, în Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională, precum şi o Episcopie pentru Australia şi Noua Zeelandă. Prin aceasta se facilitează organizarea bisericească a miilor de români ortodocşi care locuiesc în aceste părţi ale lumii.

În cadrul lucrărilor, ierarhii Sf. Sinod au fost informaţi şi despre decizia Mitropoliei Autonome a Basarabiei care a reactivat trei eparhii din cuprinsul ei, eparhii ce fuseseră forţate să îşi întrerupă activitatea de către puterea sovietică. Această reactivare a fost consecinţa firească a faptului că anterior, printr-o hotărâre definitivă a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 2004 şi prin modificările înregistrate la Statutul de organizare şi funcţionare a Mitropolie Autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscută drept „succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv”, cu eparhiile ei componente. Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria reactivate de Mitropolia Autonomă a Basarabiei au fost ca atare înregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, dispunând de personalitate juridică de câţiva ani. Astfel, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut altceva decât să ia act cu binecuvântare de recunoaşterea juridică a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova.

Decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu noua configuraţie bisericească din Republica Moldova nu se doreşte în nici un caz a fi generatoare de situaţii conflictuale, ea nefiind decât o recunoaştere a unei stări de drept. Şi nimic mai mult!

În acelaşi timp, ar fi regretabil ca dialogul dintre Patriarhia Română şi Patriarhia Moscovei pe tema jurisdicţiilor din Republica Moldova să fie afectat în vreun fel, întâlnirea programată în luna noiembrie la Moscova constituind tocmai o ocazie pentru a se clarifica aspecte ale acestei situaţii, care a creat nedumeriri şi luări de poziţii exagerate în unele cercuri bisericeşti din Răsărit.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

şi

Sectorul pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Române

http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2007/129.html

Ion şi Doina Aldea-Teodorovici

Eminescu


Limba românăDouă lacrimi gemeneMaluri de Prut


Doina si Ion Aldea Teodorovici - Indiferenta


Doina si Ion Aldea Teodorovici - Floare dulce de tei


Trei culori-Doina si Ion Aldea Teodorovici

N24 - Vector Est Basarabia pamant Romanesc

N24 Vector Est-Adrian Paunescu si fiul din Basarabia,part2Grigorie Ghimpu-N24-Vector Est Basarabia part1erou national Grigorie Ghimpu N24-Vector Est Basarabia part2erou national Grigorie Ghimpu N24 Vector-Est Basarabia part3
Mihai Ghimpu,n24 Vector Est Basarabia part2
N24 Vector Est-cu Untila PNL Basarabia part1Mihai Ghimpu,n24 Vector Est Basarabia part6Mihai Ghimpu,n24 Vector Est Basarabia part4
]


N24-Vector Est cu Pavlicenco-PNL BasarabiaMihai Ghimpu,n24 Vector Est Basarabia part1N24 Vector Est cu Mircea Toader PD Basarabia part1N24 Vector Est Mircea Toader si PD Basarabia part2N24 Vector Est-cu Untila PNL Basarabia part2N24 Vector Est Mircea Toader si PD Basarabia part3Intrunirea in PD Basrabia si Pohrib N24 Vector EstIntrunirea in PD Basrabia si Pohrib N24 Vector EstN24-Vector Est cu Pavlicenco-PNL Basarabia part2Alegeri si Geopoilitica N24 Vector Est Basarabia part2Mihai Ghimpu,n24 Vector Est Basarabia part3Basarabia si Romania.N24 Vector Est part1Alegeri si Geopoilitica N24 Vector Est Basarabia part1Mihai Ghimpu,n24 Vector Est Basarabia part5N24 Vector Est-Adrian Paunescu si fiul din Basarabia