Bugeacul este Basarabia istorică, o regiune de stepă a fostului voevodat al Moldovei, azi situată la sud de Republica Moldova, între hotarul acestui stat, Dunăre și Marea Neagră.
Partidul Liberal (PL) consideră că modificările care interzic deţinerea cetăţeniei duble de către funcţionarii publici vor fi discriminatorii pentru zeci de mii de cetăţeni ai RM, care deţin legal dubla cetăţenie. Declaraţia a fost făcută publică ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Mihai Ghimpu, preşedintele PL, este de părere că această lege, care a fost votată în primă lectură, este îndreptată anume împotriva persoanele care vor să obţină cetăţenia română. „Singurul scop al guvernării este să rămână la putere. Comuniştilor nu le pasă de cetăţenii acestui stat”, a afirmat Ghimpu. Consilierul municipal din partea PL, Corina Fusu, a spus că, dacă legea va fi adoptată, aceasta va încălca grav mai multe articole din Constituţia RM, precum şi Convenţia din 1997 a Consiliului Europei privind cetăţenia şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. PL crede că legea trebuie să se bucure de principiul stabilităţii, or, nu poţi schimba regulile jocului în timpul jocului, după ce 800 de mii de persoane au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei române. Totodată, PL a anunţat că s-a adresat ambasadelor statelor UE acreditate la Chişinău, ambasadei SUA, Consiliului Europei, Parlamentului European şi Comisiei Europene, ca să ia atitudine faţă de esenţa acestui proiect de lege „pentru a nu admite subminarea valorilor democratice şi aspiraţiilor proeuropene ale cetăţenilor RM”.
COMUNICAT DE PRESA: Schimb de experienta intre cluburile de tineret de pe ambele maluri ale Nistrului 15 tineri din regiunea transnistreana au participat in data de 9-10 noiembrie 2007 la un schimb de experienta cu tinerii din or. Ungheni
In perioada 9-10 noiembrie 2007, in cadrul proiectului"Consolidarea sectorului asociativ de tineret din regiunea transnistreana", implementat de organizatia neguvernamentala "Serviciu pentru Pace" in colaborare cu Asociatia "Evrica" din or. Ribnita, cu suportul financiar al Ambasadei SUA in Moldova s-a desfasurat un schimb de experienta intre cluburile de tineret de pe ambele maluri, organizat de catre Clubul de tineri "Phoenix" din or. Ungheni", in colaborare cu Primaria or. Ungheni.
Membrii clubului "Phoenix", condusi de liderul acestuia, Dontu Cristina, au luat initiativa de a invita la ei in localitate liderii cluburilor de tineret, recent formate din 5 localitati din stinga Nistrului (or. Tiraspol, or. Bender, or. Dubasari, or. Ribnita si s. Dorotcaia, r. Dubasari).
Pe data de 9 noiembrie 2007, in incinta Centrului de Resurse pentru Tineri "Faclia" din or. Ungheni s-au organizat diverse jocuri energizante si de cunoastere pentru a intari relatiile de prietenie dintre participanti, stabilite inca de pe parcursul scolii de vara "Tinerii de pe ambele maluri construiesc poduri de prietenie", organizata in luna iulie a anului curent.
Simbata, 10 noiembrie 2007, intre orele 9:30-11:00, cu totii au participat in cadrul unui seminar organizat la scoala internat din localitate, unde prin jocuri si discutii de la egal la egal cu elevii acestei institutii au fost abordate intrebari privind un mod sanatos de viata.
Intre 11:30-12:30, impreuna au asistat la desfasurarea competitiilor internationale de alergare pe sosea organizate in centrul orasului, iar dupa prinz tinerii de pe ambele maluri au participat la o actiune ecologica de constientizare a populatiei, unde in pofida timpului de afara, au fost afisate in parcul din apropierea garii feroviare panouri informative de tipul "Ocrotiti Natura!".
A urmat evaluarea activitatilor, unde participantii si-au expus parerea privitor la cele mai importante momente de pe parcursul acestor 2 zile, iar catre orele 16.00, intilnirea a luat sfirsit. Tinerii s-au despartit cu greu, planificind o noua intilnire. Pentru toti a fost o experienta interesanta si care la sigur va da nastere altor asemenea activitati.
Pentru informatii suplimentare: Cristina Dontu - Liderul Clubului "Phoenix" din or. Ungheni Florin Turcanu - Vicepresedinte ONG Serviciu pentru Pace florinsfp@gmail.com
Ex-consilierul lui Voronin:"In UE fara Transnistria"
Tudor Petrov Popa - Free from Transnistria after 15 years
Având în vedere unele neîntelegeri si declaratii apărute în mass-media privind noile eparhii româneşti din afara granitelor României, Patriarhia Română aduce umătoarele precizări:
Ultima şedinţă a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din luna octombrie a.c., a avut ca principală temă de dezbatere revizuirea Statutului de Organizare şi Funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, în care au trebuit să fie incluse, nominal, toate eparhiile existente la această dată în cadrul Patriarhiei Române. În acest sens, ierarhii au analizat, cu maximă responsabilitate, noul context bisericesc, o atenţie sporită fiind acordată credincioşilor Bisericii noastre aflaţi în număr foarte mare în străinătate şi care necesită o activitate pastoral-misionară mult sporită. Ca urmare, potrivit obligaţiilor cuprinse în Statut, Sf. Sinod a trebuit să răspundă, în mod adecvat şi responsabil, realităţii existente în cadrul acestor comunităţi româneşti, în duhul frăţietăţii panortodoxe şi potrivit canonicităţii.
Cu acel prilej, între deciziile ce s-au impus a fi aplicate fără întârziere s-a numărat şi cea care priveşte organizarea unor comunităţi numeroase de credincioşi ortodocşi români din afara graniţelor României în structuri eparhiale bine definite. Astfel, urmând principiile ecclesiologiei sinoadelor ecumenice conform cărora Mitropoliile au în cuprinsul lor eparhii sufragane, principii care stau la baza organizării B.O.R., s-a hotărât înfiinţarea unei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord (în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord), o Episcopie Ortodoxă Română pentru Spania şi Portugalia, în Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională, precum şi o Episcopie pentru Australia şi Noua Zeelandă. Prin aceasta se facilitează organizarea bisericească a miilor de români ortodocşi care locuiesc în aceste părţi ale lumii.
În cadrul lucrărilor, ierarhii Sf. Sinod au fost informaţi şi despre decizia Mitropoliei Autonome a Basarabiei care a reactivat trei eparhii din cuprinsul ei, eparhii ce fuseseră forţate să îşi întrerupă activitatea de către puterea sovietică. Această reactivare a fost consecinţa firească a faptului că anterior, printr-o hotărâre definitivă a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 2004 şi prin modificările înregistrate la Statutul de organizare şi funcţionare a Mitropolie Autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscută drept „succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv”, cu eparhiile ei componente. Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria reactivate de Mitropolia Autonomă a Basarabiei au fost ca atare înregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, dispunând de personalitate juridică de câţiva ani. Astfel, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut altceva decât să ia act cu binecuvântare de recunoaşterea juridică a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova.
Decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu noua configuraţie bisericească din Republica Moldova nu se doreşte în nici un caz a fi generatoare de situaţii conflictuale, ea nefiind decât o recunoaştere a unei stări de drept. Şi nimic mai mult!
În acelaşi timp, ar fi regretabil ca dialogul dintre Patriarhia Română şi Patriarhia Moscovei pe tema jurisdicţiilor din Republica Moldova să fie afectat în vreun fel, întâlnirea programată în luna noiembrie la Moscova constituind tocmai o ocazie pentru a se clarifica aspecte ale acestei situaţii, care a creat nedumeriri şi luări de poziţii exagerate în unele cercuri bisericeşti din Răsărit.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
şi
Sectorul pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Române
Tur in zona Berthelot – 11 august
-
Dragi cititori, Sunteti invitati la un tur arhitectural cu autorul blogului
Case de Epoca, in eleganta zona axata pe Strada Mathias Berthelot, imediat
la n...
Problema lui Dragnea: funcționarii și procurorii
-
[image: re]A.
Liviu Dragnea, prezent la lucrările atelierului ‘Dezvoltare regională și
reformă administrativă’ al PSD, organizat la Parlament a declarat că ...
Cătălin Cornea: Să ne ferim de reformatori!
-
[image: re]Cu toții știm că discursul public bun de zăpăcit electoratul se
concentrează mai mereu pe ideea de reformă. De la redenumirea unor
instituții (v...
Cătălin Cornea: Să ne ferim de reformatori!
-
[image: re]Cu toții știm că discursul public bun de zăpăcit electoratul se
concentrează mai mereu pe ideea de reformă. De la redenumirea unor
instituții (v...
Logica ministrului delegat
-
[image: re]Crearea poziţiilor de ministru delegat a fost de la bun început
un simplu exerciţiu de împărţire politică a unor funcţii pe care trebuia să
le p...
Condei.ro: Incă o escadrilă de avioane F-16 ?!
-
[image: re]În contextul negocierilor în legătură cu ”Pactul pentru
apărare”, ministrul Mircea Dușa a anunțat că România își dorește cumpărarea
altor 12 av...
În 1812, când Imperiul Rus a anexat partea de răsărit a voevodatului a Moldovei, între Prut și Nistru, autoritățile imperiale au extins numele de Basarabia la tot teritoriul anexat, folosind pentru Basarabia istorică denumirea turcească de Bugeac. Regatul României a menținut aceste denumiri între 1918 și 1940. În 1940, regiunea a fost preluată de Ucraina în cadrul URSS, în urma Pactului Hitler-Stalin.
Istoria Bugeacului
Teritoriul actualului Bugeac (12.400 km pătrați) a făcut parte din vechiul regat Dacic al lui Burebista; partea sa sudică a fost adusă temporar sub stapânire romană. După ce a trecut în sec. IX-XII prin mai multe stăpâniri, fiind spațiu predilect de așezare a migratorilor (turanici), genovezii încep să construiască mai multe cetăți pe litoralul Marii Negre, dar și pe brațul Chilia din Delta Dunării. Cetățile Oblucița, Chilia și Cetatea Albă au fost toate ori construite ori extinse de genovezi. În prima parte a secolului al XIV-lea, acest teritoriu intră în stăpânirea lui Basarab I, unificatorul Țării Românești, care pe atunci se numea Basarabia. Ulterior, Moldova preia aceste cetăți, mai ales sub domnia lui Alexandru cel Bun (1399-1432) și păstrază pentru această regiune moștenită de la Basarabi, numele de Basarabia. În 1484, Moldova lui Ștefan cel Mare este nevoită să renunțe la cetățile de la Marea Neagră și de la Dunăre în favoarea Imperiului Otoman, care denumește regiunea Bucak (citește : Bugeac), însemnând în turcește : "Ținut de frontieră".
De la 1484 și până la 1812, Bugeacul, care după 1538 va include și cetatea Tighina, face parte din pașalâcul (provincie) turcesc de la Silistra. Tătarii așezați aici devin populația majoritară. Regiunea este cedată rușilor după Pacea de la București din 1812, împreună cu Moldova de la est de Prut. Autoritățile imperiale rusești au alungat populația tătară și o parte din cea moldoveană spre Dobrogea, invitând în schimb din Dobrogea Bulgari și Găgăuzi ortodocși, iar din alte țări germani, Ruși și Ucraineni să le ia locul. Scurta stăpânire moldovenească, lunga ocupație turcească apoi rusească, precum și procesul de colonizare de după 1812, explică populația eterogenă a regiunii.
Între 1856 și 1878, o bună parte a Bugeacului, ca parte a județelor Cahul, Bolgrad și Ismail, au intrat sub stăpânirea Moldovei, respectiv a României după 1859.
În 1918 teritoriul trece în componența României, iar în 1940 este anexat de Uniunea Sovietică, care îl atribuie RSS Ucrainene. Conform unei înțelegeri între Hitler și Stalin, populația germană emigrează în al 3-lea Reich. În locul acesteia este colonizată populație ucraineană și rusă. Astfel, ucrainenii reușesc să-i devanseze numeric pe români. Inițial, la data de 7 august 1940, Bugeacul a fost constituit într-o regiune administrativă a RSS Ucrainene : Regiunea Izmail, dar la data de 15 februarie 1954, a fost anexat Regiunii Odesa.
Între 1941 și 1944 teritoriul reintră în componența României, dar în 1944 este reocupat de trupele sovietice. Tratatul de pace din 1947 confirmă stăpînirea sovietică asupra Basarabiei, inclusiv a Bugeacului.
În 1991, ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice, Bugeacul devine parte a Ucrainei.
Cum credeti ca se va solutiona conflictul din Transnistria?
www.condeiulardelean.ro
The International Festival and Competition "George Enescu"