vineri, 17 august 2007

VINERI, PE 31 AUGUST, SUSŢINE CAUZA ROMÂNISMULUI DIN BASARABIA

VINERI, PE 31 AUGUST, SUSŢINE CAUZA ROMÂNISMULUI DIN BASARABIA, VINO LA CONCERTUL DEDICAT LIMBII ROMÂNE ŞI ARBOREAZĂ UN DRAPEL TRICOLOR -www.concert.romanism.net-

La 31 august 1989, cu aproape 4 luni înainte de prăbuşirea regimului comunist de la Bucureşti, dincolo de Prut, autorităţile decideau, la presiunea maselor, repunerea în drepturile istorice a limbii române.

La 17 ani de la aceste eveniment situaţia din Basarabia este departe de a se fi îmbunătăţit considerabil. Trecuţi de şocul provocat de căderea sistemului autoritar în toate ţările Europei de Est şi mai apoi de destrămarea URSS-ului, comuniştii au recâştigat puterea la Chişinău. Astfel, românii de peste Prut se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi înainte de '89: distrugerea identităţii româneşti si readucerea la lumină a farsei numită: “naţiunea moldovenească”.

Pe 31 august 2006 11 formaţii au răspuns chemării şi au acceptat să cânte pe treptele TNB pentru a aduce în atenţia bucureştenilor problemele cu care populaţia din stânga Prutului se confruntă. O tristă coincidenţă a făcut ca în acel moment 9 tineri să fie arestaţi la Chişinău deoarece manifestaseră legal pentru a le fi respectate drepturile.

În acest an ediţia a 2-a a “Concertului Limbii Române” se va desfăşura la aceeaşi dată, în acelaşi loc, mesajul rămânând acelaşi: românii de peste Prut trebuie lăsaţi să îşi vorbeasca şi să îşi înveţe limba, să cunoască istoria reală a strămoşilor lor, să aibă dreptul de a-şi alege singuri drumul.


Niciun comentariu: