vineri, 30 noiembrie 2007

Timpul.md: La Ialoveni, în memoria celor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei

La Ialoveni, în memoria celor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei

O troiţă la Cimitirul ostaşilor români

Sculptura monumentală a fost adusă din Maramureş

Natalia Hadârcă

Ieri, la Ialoveni a fost sfinţită o troiţă donată de Consiliul Mondial Român. Sculptura monumentală, realizată în Maramureş, a fost instalată în centrul orăşelului, acolo unde, în anul 1941, au fost înmormântaţi ostaşi români, căzuţi pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică

În locul unde zac osemintele a 20 de ostaşi români şi unul german, va fi amenajat un cimitir. Alături, s-a inaugurat o alee în cinstea a 12 deputaţi din Sfatul Ţării, care au votat Unirea, şi a altor personalităţi notorii din Basarabia. Iar la capătul aleii va fi zidită Biserica ortodoxă �Sfinţii Martiri Brâncoveni�. Scriitorul Andrei Vartic este nepotul primarului de Ialoveni, Andrei Constantin, care a inaugurat acest cimitir la începutul anilor �40. După ocupaţia sovieticilor, cimitirul a fost distrus, în locul lui fiind amenajat un punct de colectare a vitelor. Până în prezent despre faptul că acolo zac osemintele mai multor eroi români vorbeau doar câteva cruci de lemn - instalate cu trei ani în urmă de către localnici - şi câteva pietre rămase din fostul zid. Autorităţile centrale, dar şi cele locale, mai mulţi ani la rând s-au opus înverşunat amenajării acestui cimitir. Problema cea mare era că acesta se află chiar în centrul orăşelului, unde fusese planificată construcţia unor blocuri locative. Dar, după ce au fost adunate acte doveditoare, inclusiv mărturii din presa timpului, precum şi ale oamenilor care au participat la funeralii, anul acesta Consiliul local a votat ca în acel loc să fie amenajat un cimitir. În arhivele Ministerului Apărării Naţionale din România s-au găsit documente în care sunt indicate forma şi amplasamentul cimitirului ostăşesc din Ialoveni, ulterior distrus de tancurile sovietice.

La ceremonie au participat Florin Săsărman, membru al CMR, Excelenţa Sa Filip Teodorescu, ambasadorul României în R. Moldova, deputaţi, scriitori şi alte personalităţi de vază din republică. Cei prezenţi la eveniment au rămas încântaţi de faptul că sfinţirea troiţei a fost oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu Ioan Ciuntu, şi un sobor de la Mitropolia Moldovei, în frunte cu Vasile Cojocaru. Cu alte detalii despre acest cimitir, vom reveni săptămâna viitoare, într-un interviu acordat de scriitorul Andrei Vartic.

Niciun comentariu: