vineri, 7 octombrie 2011

Serviciile secrete ucrainiene SBU, in complicitate cu Biserica Ortodoxa Rusa, doresc eliminarea fizica a epitropului roman de la Hagi-Curda

In cursul zilei de 3 august la indicatia SBU, procuratura ucrainiana a descins acasa la epitropul bisericii romanesti din Hagi-Curda, Vasile Iordachescu si a fotocopiat timp de trei ore, toate documentele pe care acesta le avea legat de constructia bisericii. Dl. Iordachescu a fost obligat sa semneze fiecare copie si sa scrie ca este conforma cu originalul.

Tot In cursul zilei de 3 august, mai multi tineri studenti au inceput o campanie de informare a membrilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, despre incalcarea drepturilor religioase a romanilor din Sudul Basarabiei de catre autoritatile ucrainiene.

Dupa aparitia in presa a scrisorii adresate secretarului de stat al SUA, Hilary Clinton, de catre mai multe asociatii romano-americane, in care acestea reclamau incalcarea drepturilor religioase ale romanilor din Sudul Basarabiei, procuratura ucrainiana l-a convocat pentru date de 3 august pe epitropul bisericii romanesti din Hagi-Curda, Vasile Iordachescu, la o noua runda de interogatorii, cerand acte care deja au fost prezentate procuraturii inca din 2007, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Ca urmare a hartuirii zilnice si la aflarea noi convocari, lui Vasile Iordachescu, om bolnav, la 71 de ani, i s-a facut rau. A fost chemata salvarea care a constatat o crestere mare a tensiunii arteriale ce presupunea internarea imediatata a pacientului. Vasile Iordachescu a refuzat internarea pentru ca aflase ca odata cu plecarea lui, biserica romaneasca din Hagi-Curda urma sa fie ocupata de credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Ruse in complicitate cu autoritatile ucrainiene.

Conform surselor Romanian Global News de la Odesa, in spatele intregii operatiuni, stau serviciile secrete ucrainiene (SBU), care in regiunea Odesa mai mult asculta de Biserica Ortodoxa Rusa decat de autoritatile si comandantii de la Kiev. Ofiteri ai acestui serviciu (SBU) au ordonat procurorului chemarea lui Vasile Iordachescu si interogarea lui. Stiind ca este bolnav cu inima si are pusee de tensiune, se mizeaza pe faptul ca hartuirea continua ii va declansa un atac cerebral sau un infarct. Fara Iordachescu, prin proceduri birocratice abuzive, biserica urmeaza sa fie initial inchisa si mai apoi confiscata.

Ofiteri ai aceluiasi serviciu au fost cei care au interzis intrarea in Ucraina a doi jurnalisti romani ce urmau sa participe la sfintirea bisericii romanesti din Hagi-Curda. Aceiasi ofiteri l-au amenintat pe consulul roman care facilita trecerea autocarelor cu studenti catre acelasi eveniment, ca va fi expulzat din Ucraina. Consulul doar se interesa de ce autocarele stau de mai multe ore in vama ucrainiana si nu li se da drumul.

Este de neinteles de ce Ministerul de Externe de la Bucuresti nu reactioneaza la astfel de comportamente barbare ale autoritatilor ucrainiene. Sa fie vorba de aceeasi lipsa de demnitate, acoperita de-a lungul timpului de teama de a nu strica relatiile "fratesti" cu vecinii? O convocare la MAE a ambasadorului ucrainian de la Bucuresti poate ar mai potoli dorintele criminale ale securitatii ucrainiene din regiunea Odesa si ale "fratilor" ortodocsi din Biserica Ortodoxa Rusa. Poate astfel, nea Vasile Iordachescu reuseste sa ramana in viata! Cel putin pana ce Mitropolia Basarabiei reuseste sa trimita un calugar care sa pastoreasca biserica romaneasca din Hagi-Curda...

Pentru ca nu a fost convocat in scris Vasile Iordachescu nu se va prezenta la procuratura ucrainiana.

Sursa: http://www.rgnpress.ro/categorii/cultura--culte/2758-serviciile-secrete-ucrainiene-sbu-in-complicitate-cu-biserica-ortodoxa-rusa-doresc-eliminarea-fizica-a-epitropului-roman-de-la-hagi-curda.html

Niciun comentariu: