duminică, 26 august 2007

Jurnal de Chisinau: "Cu Tudor Gheorghe, dar fără Rebreanu"

Cu Tudor Gheorghe, dar fără Rebreanu
autor: Stela Carp

Bustul lui Liviu Rebreanu nu va fi instalat la 31 august pe Aleea Clasicilor, pentru că Guvernul nu a semnat o decizie în acest sens, a declarat preşedintele USM, acad. Mihai Cimpoi în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri. Domnia sa a mai spus că montarea bustului se amână până pe 14 octombrie, de Hramul Oraşului.

Mihai Cimpoi a prezentat programul manifestărilor consacrate Zilei Limbii Române. La 30 august, ora 10.00, se va desfăşura simpozionul „Limba noastră” de A. Mateevici - 90”. După care i se va conferi titlul de Doctor Honoris Cauza poetului Grigore Vieru în sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). La ora 14.30, va urma decernarea Premiului Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” dlui acad. Eugen Simion. Simpozionul „B.P. Hasdeu - 100 de ani de la moarte”, va avea loc la ora 16.00 în sala mică a AŞM.

Ziua de 31 august va începe cu depunerea de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Români. La ora 10.00, va avea loc un recital poetico-muzical „Odă limbii române”, apoi lansarea „Dicţionarului Scriitorilor Români din Basarabia”. La ora 12.00, la Biblioteca Naţională a Moldovei, se va deschide Salonul Internaţional de Carte. Lansarea noului număr al revistei „Limba Română” va avea loc la ora 14.00 în incinta Casei Limbii Române.

Ziua Limba Române se va încheia cu un program cu participarea unor formaţii din România şi R.Moldova. Tudor Gheorghe va prezenta în PMAN un concert extraordinar cu genericul „În căutarea dorului pierdut”.

Sursa:
http://www.jurnal.md/article/3885/

Niciun comentariu: