joi, 30 august 2007

Timpul.md: Lacătul lui Eliade

O glumă proastă, o bătaie de joc sau o nouă manifestare de românofobie?


De câteva zile, bustul lui Mircea Eliade de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău este profanat. Persoane neidentificate au prins un lacăt de ochelarii marelui scriitor şi filozof român, dar asta pare să nu deranjeze pe nimeni.


Este o glumă proastă, o bătaie de joc sau o nouă manifestare de românofobie acum, în ajunul Zilei Limbii Române? De fapt, aceasta constituie o infracţiune care, conform art. 92 capitolul 7 al Codului cu privire la contravenţiile administrative, „atrage după sine un avertisment sau aplicarea unei amenzi în mărime de până la zece unităţi convenţionale şi un avertisment sau aplicarea unei amenzi persoanelor cu funcţii de răspundere - până la douăzeci de unităţi convenţionale”.

Solicitată de TIMPUL, şefa Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne, Ala Meleca, ne-a comunicat că nu cunoaşte cazul respectiv, dar ne-a mulţumit pentru informaţie, adăugând că „se vor lua măsuri”. Consilierul ministrului Culturii, Pavel Pelin, de asemenea, nu ştia nimic despre „lăcata lui Eliade”. Ne-a spus că este revoltat de ceea ce se întâmplă, dar a adăugat că „Aleea Clasicilor nu intră în atribuţiile Ministerului Culturii”. Nici Leonid Gorceac, şeful interimar al Direcţiei cultură a primăriei Chişinău, nu auzise despre acest caz. „Ne vom interesa care-i situaţia şi vom vedea cum vom acţiona”, a promis Gorceac, precizând că, de fapt, asta ţine şi de cultura fiecăruia.

De menţionat că, în ultimul timp, monumentele scriitorilor clasici au soarta copacilor din Grădina Publică - devin şi suporturi pentru tot felul de avize. Astfel, la începutul săptămânii, pe bustul lui Alecu Russo era lipită o hârtie care ne anunţa că s-a pierdut o pisică de rasă şi că acel care o va găsi va primi o recompensă. Dar poliţia, care circulă prin preajmă, nici nu atrage atenţie la astfel de „mărunţişuri”.

Ion Surdu,
stagiar la TIMPUL
http://www.timpul.md/default.asp

Niciun comentariu: