marți, 20 noiembrie 2007

Timpul.md: 90 de ani de la constituirea Sfatului Ţării

Istoricii consideră că autorităţile comuniste distorsionează semnificaţia evenimentelor din 1917-1918Asociaţia Istoricilor din Moldova (AIM) şi redacţiile revistelor �Cugetul� şi �Destin românesc� consideră oportună comemorarea evenimentelor social-politice care s-au produs în Basarabia acum 90 de ani.

Ion Surdu

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele AIM, Gheorghe Paladi, a declarat că în perioada noiembrie-decembrie 2007 sunt planificate o serie de manifestări culturale şi ştiinţifice pentru a marca aceste aniversări. Mâine, 21 noiembrie, când se împlinesc 90 de ani de la constituirea Sfatului Ţării, AIM va organiza primul simpozion ştiinţific - �Schimbarea la faţă a Basarabiei în 1917. Constituirea Sfatului Ţării�. Paladi a afirmat că în cadrul acestor manifestări �vom pune la dispoziţia publicului larg noi documente şi informaţii privind evoluţia evenimentelor din 1917-1918. Vom încerca astfel să acoperim golul care s-a creat în şcoli după introducerea, prin dictat, a istoriei integrate�.

Totodată, Ion Negrei, vicepreşedintele AIM, a menţionat că �toate aceste acţiuni se înscriu în programul general de promovare a adevărului ştiinţific despre limba, istoria şi cultura populaţiei autohtone�. Potrivit lui Negrei, forţe politice de la Chişinău �fac speculaţii pe seama identităţii etnice a populaţiei majoritare din R. Moldova şi denaturează semnificaţia actului Unirii din 1918�. La rândul său, Alexandru Moşanu, membru AIM şi primul preşedinte al parlamentului R. Moldova, s-a arătat revoltat de faptul că, prin introducerea �Istoriei integrate�, are loc nu numai ideologizarea, dar şi politrucizarea. �E o sfidare a bunului-simţ, a normelor elementare din partea celui care se consideră cercetător. Oameni fără studii, fără pregătire, se bagă în istorie şi o fac pentru a minţi�, a completat Moşanu.

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=658&idRubric=6794&idArticle=15922

Niciun comentariu: