miercuri, 21 noiembrie 2007

Timpul.md: TVR e dată afară din Moldova

La două luni şi jumătate de la redistribuirea reţelei a doua de stat,
TVR e dată afară din Moldova

Deşi a promis, canalul �2PLUS� n-a reuşit să ajungă la o înţelegere cu SRTv

De săptămâna viitoare, satele din R. Moldova vor rămâne fără TVR 1. Pe reţeaua a II-a de stat, pe care este retransmis postul public românesc de televiziune, va fi difuzat postul TV �Antena Internaţional�. Decizia a fost luată ieri de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Angelina Olaru

Amintim că, la 9 septembrie 2007, CCA a acordat reţeaua a II-a de stat firmei �TLF M International�, care se angaja să retransmită TVR 1 şi, totodată, să producă 30% programe proprii. Însă canalul �2PLUS�, creat de firma în cauză, nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Societatea Română de Televiziune (SRTv) privind retransmisia TVR 1 pe teritoriul RM. Ba mai mult, SRTv a atacat decizia CCA, solicitând anularea licitaţiei din 9 septembrie, precum şi recuperarea daunelor materiale şi morale de 500.000 euro pentru că i s-a retras ilegal licenţa, valabilă până în 2011.

Şedinţa de ieri a CCA a debutat cu un incident, trei dintre membri Consiliului - Ludmila Vasilache, Vlad Ţurcanu şi Ruslan Pleşca - părăsind sala în semn de protest. �Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA, are manifestări dictatoriale şi nu respectă procedurile legale. Ordinea de zi nu a fost coordonată cu 72 de ore înainte de întrunirea noastră�, ne-a declarat Ţurcanu. În lipsa celor trei, CCA a aprobat, cu majoritate de voturi, retransmisia �Antena Internaţional� pe reţeaua a II-a de stat. A votat şi Valeriu Frumusachi, care în septembrie îşi motiva opţiunea �pro-2PLUS� tocmai în ideea că, astfel, TVR 1 va fi menţinută pe teritoriul RM.

�Conflictul cu SRTv a luat dimensiuni urâte. Dl Alexandru Sassu, directorul SRTv, a avut o atitudine ostilă vizavi de noi, refuzând să poarte discuţii�, şi-a explicat Răzvan Paveliu, directorul postului �2PLUS�, incapacitatea de a ajunge la un consens cu SRTv şi, implicit, cererea de a i se permite să difuzeze �Antena Internaţional�. �EU TV� a preluat �TVR Internaţional� şi telespectatorii nu vor avea de suferit�, a adăugat el. �Soluţia� lui Paveliu - preluarea �TVR Internaţional� de către �EU TV� - a fost susţinută de CCA. Aceasta în pofida faptului că, deşi e difuzat de operatorii de cablu din republică, iar prin satelit poate fi vizionat în ţări ca Italia sau Portugalia, �EU TV� e departe de a ajunge în toate satele R. Moldova. Adică, acolo unde ajungea TVR, prin reţeaua a II-a de stat, cu o acoperire de 98%.

Niciun comentariu: