marți, 20 noiembrie 2007

Timpul.md: Opoziţia din Chişinău şi europarlamentarii români

Alina ŢurcanuAcum trei săptămâni, un fost viceministru de Externe al Germaniei lansa la Chişinău câteva idei în vederea apropierii mai rapide a R. Moldova de Uniunea Europeană, idei care - ieşite din gura unui fost oficial german de acest rang - mi-au părut cel puţin îndrăzneţe. Între altele, dl Christoph Zöpel, care actualmente e preşedinte al Comitetului pentru probleme economice, coeziune socială şi mediul înconjurător din cadrul Internaţionalei Socialiste, declara că R. Moldova trebuie să beneficieze de dreptul de reprezentare cu statut de observator în Parlamentul European. Sau altfel spus, să avem şi noi europarlamentarii noştri la Bruxelles. Chiar dacă n-ar avea dreptul să propună, să dezbată şi să voteze acte legislative comunitare, europarlamentarii moldoveni ar putea nu doar să urmărească pasiv din fotolii ce se întâmplă, ci şi să facă lobby, în sensul bun al cuvântului, pentru R. Moldova. Desigur, cu condiţia că eventualii europarlamentari moldoveni ar fi oamenii potriviţi la locul potrivit, şi nu nişte activişti de partid trimişi �la kurort� în capitala europeană.

Unii ar putea reproşa: �Să fim serioşi, Moldova în PE? Imposibil!�. Eu cred însă că un fost ministru german de Externe nu vorbeşte din pod şi n-ar fi declarat ceea ce a declarat dacă n-ar fi fost convins că da, e posibil. Doar că nu trebuie să aştepţi că poate va veni preşedintele PE la Chişinău cu o pereche de colaci rumeni, europeni, şi va zice: �Măi moldovenilor, iaca, vă oferim 5-7-10� locuri de eurodeputat. Chiar vă rog să nu ne refuzaţi!�.

Până să ajungem să ne promovăm singuri interesele în PE e cale lungă. Or, nici puterea, nici opoziţia nu a pomenit măcar vreodată despre intenţia de a solicita UE reprezentare cu statut de observator în forul legislativ comunitar. E vorba de teama de a obţine un răspuns negativ sau, pur şi simplu, nimănui nu i-a venit în cap aşa ceva?

Dacă să avem europarlamentarii noştri e mai dificil, apoi de ce nu încercăm măcar să promovăm interesele R. Moldova prin intermediul europarlamentarilor români? În cazul guvernării e clar de ce - ar fi mai prejos de �demnitatea� ei � comunistă să apeleze la ceva ce-i românesc. Dar armata de partide din tabăra opoziţiei, unul mai pro-european şi mai pro-românesc decât altul, de ce nu abordează acest subiect, de ce nu leagă colaborări în această direcţie cu colegii de peste Prut?

Duminică, 25 noiembrie, România îşi va alege cei 35 de deputaţi în Parlamentul European. E o forţă importantă, pe care ar putea conta R. Moldova, dacă ar vrea. Doar că iarăşi am să repet - nu vor veni partidele din România să se închine celor din Moldova: �Da�, poate, vreţi să zicem, să facem ceva acolo, la Bruxelles, şi pentru voi? Cam ce aţi pofti?�.

Opoziţia de la Chişinău e încă dezbinată, e în căutarea unor idei comune.

Oare promovarea intereselor R. Moldova în Parlamentul European prin intermediul grupului de europarlamentari din partea României� nu ar fi o idee capabilă să reunească şi să consolideze opoziţia din R. Moldova?

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=658&idRubric=6792&idArticle=15920

Niciun comentariu: