sâmbătă, 30 aprilie 2011

Cum a şters Kievul suferinţa de pe chipul lui Smirnov după vizita la Moscova?

Foto: karadeniz-press.ro

Subiecte asemanatoare
Vânzarea funcţiilor publice în Moldova a devenit "sport naţional”
Wizz Air va ateriza la Bălţi?
VIDEO TIMPUL.MD: Şalaru încearcă să răspundă acuzaţiilor venite din partea Moldavian Airlines
Vezi FOTO şi VIDEO de la nunta regală a Prinţului William şi Kate Middleton
Programele erotice vor fi retransmise în sistem de acces condiţionat
Ştirile despre lipsirea liderului transnistrean Igor Smirnov de sprijin politic rusesc s-au înmulţit în ultimele zile. Acestea au început să apară după o vizită la Moscova întreprinsă de şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, în timpul căreia, potrivit presei ruse, i s-a sugerat să se retragă subit. întorcându-se de la Moscova, Smirnov s-a oprit să caute sprijin la Kiev. în capitala Ucrainei liderul transnistrean a făcut declaraţii mult mai îndrăzneţe decât la Moscova.
În decembrie anul curent, în Transnistria vor avea loc alegeri prezidenţiale. Deşi scrutinul va fi unul ilegal, Chişinăul speră ca în regiunea transnistreană să se producă o schimbare – să apară un lider deschis pentru negocieri. După întâlnirea din 29 martie dintre miniştrii de Externe ai Rusiei şi Moldovei, Serghei Lavrov şi Iurie Leancă, analiştii politici au sesizat o schimbare palpabilă de atitudine a Kremlinului faţă de Chişinău - schimbare pe care şeful diplomaţiei ruse a explicat-o prin înţelegerile la care s-a ajuns la ultima întâlnire a preşedintelui rus Dmitri Medvedev cu cancelarul german Angela Merkel.



La acea întâlnire din 2010, cancelarul german a propus, iar preşedintele rus a acceptat mutarea problemei transnistrene în capul listei de priorităţi şi crearea unui comitet cu statut permanent între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană care s-ar ocupa inclusiv de soluţionarea problemei transnistrene la nivelul discuţiilor între UE şi Rusia. Acest comitet politic şi de securitate ar presupune o cooperare mai stânsă între UE şi Rusia în operaţiuni de administrare a crizelor civile şi militare. Numai că Germania a condiţionat constituirea acestui comitet prin retragerea de către Rusia a trupelor şi armamentului său din Transnistria şi reluarea negocierilor în format extins pentru rezolvarea situaţiei din Transnistria, prin oferirea unui statut de autonomie în cadrul Moldovei reîntregite.
“Soluţionarea diferendului transnistrean apare în iniţiativa cancelarului german ca o prioritate în activitatea unui astfel de comitet încă neconstituit”, a menţionat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a precizat că “Moscova nu aşteaptă decizia Bruxelles-ului de constituire a comitetului propus de Angela Merkel ca să putem avansa pe calea soluţionării diferendului transnistrean. Indiferent dacă această iniţiativă va fi sprijinită sau nu la nivelul Uniunii Europene, noi vrem să ne mişcăm înainte în soluţionarea problemei transnistrene”, a spus Lavrov.



Declaraţiile ministrului rus de Externe au provocat frisoane la Tiraspol, iar săptămâna trecută şeful administraţiei separatiste transnistrene a fost invitat la Moscova unde s-a întâlnit cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Narîşkin şi cu şeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev. Agenţia rusă “Interfax” scrie că la întâlnire s-a discutat despre alegerile prezidenţiale din Transnistria şi că lui Igor Smirnov i s-a sugerat să nu candideze la al cincilea mandat. De asemenea, potrivit ziarului moscovit “Kommersant”, lui Smirnov i s-a spus deschis că Moscova este gata să se implice serios în procesul de reunificare a Republicii Moldova.



La conferinţa de presă care a urmat, susţinută în capitala rusă, Smirnov a fost întrebat dacă va mai candida la preşedinţia Transnistriei şi dacă se mai bucură de sprijinul Federaţiei Ruse. Răspunsul la prima întrebare a fost scurt: “încă nu am decis!”, iar la cea de-a doua – Smirnov s-a făcut că a uitat să răspundă. în schimb şi-a amintit de ea la Kiev, unde s-a oprit în drum spre Transnistria. La Kiev, Igor Smirnov a făcut declaraţii mult mai îndrăzneţe decât la Moscova. El a spus că Narîşkin l-a asigurat “de sprijinul total al Moscovei” şi că “iniţiativa cancelarului german Angela Merkel despre soluţionarea conflictului transnistrean nu are sorţi de izbândă, pentru că Transnistria nu a ieşit din URSS".



La Kiev, liderul transnistrean s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe, Kostiantin Hrişcenko, iar după întâlnire Smirnov părea mult mai optimist decât la conferinţa susţinută la Moscova. El a reiterat că “unirea cu Moldova este exclusă” şi că nici măcar nu mai vrea să se întâlnească cu premierul moldovean Vlad Filat pe care îl invitase cu două săptămâni înainte în vizită la Tiraspol. Altfel spus, a făcut declaraţii care plac electoratului său din Transnistria şi ele au fost larg mediatizate de posturile de televiziune care emit în regiunea separatistă. Reieşind din aceasta, analiştii politici au concluzionat că Smirnov se pregăteşte să ignore sugestia Moscovei de a nu candida la alegerile prezidenţiale şi se pare că mizează în acest sens pe sprijinul unor cercuri influente de la Kiev.



Anterior, pe 31 martie, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov şi cu reprezentantul Ucrainei la negocierile în problema transnistreană, Igor Harcenko, şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a cerut politicienilor de la Kiev “să nu facă paşi nechibzuiţi în Transnistria”. “Nu vă cer nimic, dar vă atenţionez că orice tentativă de rezolvare în forţă a problemei transnistrene, va naşte râuri de refugiaţi în Ucraina şi o baie de sânge. Vă chem să aveţi grijă de soarta celor 160 de mii de ucraineni, care locuiesc în Transnistria”, a ameninţat Smirnov.



Deşi, aparent, Moscova caută să-l înlocuiască pe Smirnov cu preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol Anatolii Kaminski şi promite să se implice serios în procesul de reunificare a Republicii Moldova, miercuri, la Comrat (în autonomia găgăuză a Republicii Moldova) ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a asistat la o acţiune în cadrul căreia guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, şi-a etalat tendinţele separatiste. El a blamat grafia latină, spunând că “este un element care ştirbeşte enorm din demnitatea poporului găgăuz şi că scrisul chirilic este cel mai potrivit pentru Găgăuzia”. în contextul valului de renaştere naţională din anii ’90 din Basarabia, başcanul Formuzal a spus că “limba şi poporul rus au consituit factorii identitari care au permis găgăuzilor să reziste în faţa pericolului de acum 20 de ani”. Autorităţile centrale de la Chişinău nu au reacţionat.

Turcii vor să-şi facă propriul "canal Panama"

Andreea Livadariu

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat planul de a construi un canal care să unească Marea Neagră şi Marea Marmara, pentru a facilita transporturile de petroliere din Rusia, scrie Bloomberg.

"Canalul Istanbul", aşa cum se va numi noul proiect de infrastructură, va costa până la 10 miliarde de dolari (6,2 miliarde de euro), iar construcţia ar putea dura aproximativ 8 ani. Noul canal va avea până la 50 de kilometri lungime, 150 de metri lărgime şi 25 de metri adâncime, cu o capacitate de transport de 160 de vase zilnic (incluzând tancurile transportatoare de petrol).

În urma noului proiect, care va fi pus la punct în următorii doi ani, oraşul Istanbul va fi transformat în "două peninsule şi o insulă", astfel încât transportul maritim în scop comercial să fie deviat dinspre Canalul Bosfor către noul canal.

Aproape 2,9 milioane de barili de petrol au fost transportaţi zilnic în anul 2009 prin Canalul Bosfor, faţă de 3,4 milioane de barili în 2004.

Intra in Revolutia Gandul si castiga un iPad pe zi! Aboneaza-te acum la newsletter pe pagina de concurs www.gandul.info/concurssi participi automat la toate tragerile la sorti ramase pana la sfarsitul concursului.
www.gandul.info

Ucraina s-ar putea destrăma, iar România va dori să-şi recâştige Basarabia

Articol de PUBLIKA.MD
antena3.ro
Articole relationate
WIKILEAKS: Romania + Moldova = Romanova
În loc sa fie absorbită de România , Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu România...»

"România va dori să-şi recâştige Basarabia, Polonia - Lvovul şi Galiţia, Turcia - Crimeea, iar Rusia este gata să adere la zona de est". Declaraţia a fost făcută de liderul partidului "Marea Ucraina", Igor Bercut, citat de bagnet.org.

Bercut explică că mai devreme sau mai târziu, Ucraina va rămâne doar cu Kievul și cinci regiuni, iar restul teritoriului va fi împărțit între România, Polonia, Rusia și Turcia. Potrivit acestuia, această modalitate de aderare ar putea fi o provocare pentru Ucraina.

"În Istanbul, orice turist poate cumpăra o hartă unde Crimeea este vopsită în steagul turcesc", a amintit Igor Bercut, adăugând totodată că în est, toți votează pentru Rusia, deoarece acolo salariile și pensiile sunt de trei ori mai mari.

Rusia ademeneşte Ucraina cu gaze ieftine

ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului
Administraţia Gazprom susţine că dacă ţara vecină aderă la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, ar putea economisi circa 8 miliarde de dolari pe an.



În cazul aderării la Uniunea Vamală, Ucraina ar putea beneficia de gaze ieftine şi ar economisi circa 8 miliarde de dolari pe an, a declarat Valeri Golubev, preşedintele adjunct al Gazprom în cadrul forumului „Sectorul energetic al Rusiei în secolul XXI", citat de agenţia ucraineană UNIAN.Potrivit lui Golubev „la un consum de 40 miliarde de metri cubi de gaz pe an, Ucraina ar putea câştiga un 8 miliarde de dolari pe an".



De notat că în luna martie 2011 Ucraina a cumpărat gaze de la Gazprom la un preţ de 263 de dolari pentru o mie de metri cubi. Un simplu calcul denotă că Gazprom ar urma să reducă preţul gazului de patru ori.Rusia a propus Ucrainei să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi apoi împreună să negocieze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.


Anterior premierul rus Vladimir Putin a declarat că în cazul în care Ucraina va crea o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană, statele din cadrul Uniunii Vamale, aceasta va avea efecte negative asupra relaţiilor economice.

„Împreună pentru satul nostru”, „Împreună pentru orașul nostru”

Astăzi, 27 aprilie 2011, în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Partidul Liberal s-a lansat în campania electorală pentru alegerile din 5 iunie, prezentând publicului echipa de candidații la funcțiile de primari și consilieri locali în consiliile municipale, raionale, orășănești, sătești.În deschiderea evenimentului, primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă a subliniat importanța continuării reformelor democratice, atât în Chișinău, cât și pe tot teritoriul republicii, reieșind din experiența de patru ani, în care capitala a evoluat în parcursul său european.Maria Ermenco, candidat la funcția de primar de Colonița a amintit despre miza pe care o au alegerile locale din 5 iunie: „Patru ani am avut norocul să beneficiem de susținerea primarului Dorin Chirtoacă, care a ajutat în limitele posibilităților toate suburbiile, indiferent de culoarea lor politică. Noi toți ne dorim să avem condiții decente de viață, pentru aceasta trebuie să stăm cu picioarele pe pământ și nu doar să promitem, dar și să facem, să trecem la fapte. Doar impreună vom reuși!”La eveniment au fost prezente peste 1.500 de persoane din toate raioanele republicii, candidați la funcțiile de primari și consilieri ai Partidului Liberal.În discursul său, Vadim Vacarciuc, candidatul la funcția de primar de Bălți a menționat problemele pe care le întâmpină orașul și a vorbit despre necesitatea reformelor democratice în Municipiul Bălți.„În Republica Moldova sunt două municipii, Chișinău și Bălți. Din păcate, destinele lor politice sunt diferite. Schimbările democratice în Chișinău au început în 2007, odată cu alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar, municipiul Bălți însă a rămas ultima redută a comunismului. Acum este timpul să alegem și la noi în oraș un primar democrat, un primar european”.În cadrul evenimentului a fost prezentată platforma electorală a candidaților PL. 7 priorități au fost incluse într-un pachet garantat care va trebui implementat în fiecare sat, oraș și centru raional.1. Drumuri bune- pentru confortul cetățenilor , atragerea investițiilor, dezvoltarea economiei localității.2. Apeduct, canalizare- apa bună de băut adusă în casa fiecăruia este o condiție a sănătății, a civilizației, a bunăstării, iar fără canalizare nu este cu putință să avem apă bună în fântâni, să păstrăm un mediu curat și să asigurăm sănătatea noastră.3. Amenajarea gunoiștilor ecologice în locuri comode pentru săteni-pentru a asigura aspectul civilizat al localității și pentru sănătatea oamenilor.4. Iluminarea principalelor străzi- pentru comoditatea și securitatea cetățenilor, pentru frumusețea localității.5. Sprijinirea agricultorilor- pentru prelucrarea pământului și vânzarea producției agricole în condiții avantajoase.6. Atragerea investițiilor- pentru crearea locurilor noi de muncă, îndeosebi pentru tineret.7. Stabilirea prin lege a plății garantate pentru darea în arendă a cotelor de pământ.În încheierea manifestării, a vorbit președintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu: „Schimbarea democratică, începută în 2007 de către Dorin Chirtoacă, trebuie întărită prin victoria noastră în raioanele republicii. Astăzi Ștefan cel Mare și Sfânt ne este martor, Partidul Liberal a pledat mereu pentru valorile neamului nostru, aici se regăsesc adevărați patrioți, care sunt onești și știu să gestioneze banul public, nu să își facă averi pe seama oamenilor de rând, să devină oligarhi din banii publici. Sunt sigur că voi, viitorii primari și consilieri din partea PL, veți aduce schimbarea în satele și orașele noastre, la fel cum Dorin Chirtoacă a adus schimbarea în Chișinău, pledând pentru o capitală europeană”. În acest sens, a afirmat Mihai Ghimpu, „obiecvtivul principal al campaniei noastre electorale este victoria în capitală, ca să ducem la bun sfârşit transformarea Chişinăului într-o capitală europeană.” „Votaţi oameni concreţi, şi nu umbra unui om!”, i-a îndemnat pe cetăţenii municipiului Chişinău Mihai Ghimpu.Sloganurile sub care Partidul Liberal merge în această campanie sunt : „Împreună pentru satul nostru” , „Împreună pentru orașul nostru”!Departamentul Imagine şi Comunicare