miercuri, 27 iunie 2007

TVR: Basescu, Chirtoaca si "Surprize, surprize" la alegerile din Chisinau

Dorin Chirtoacă primit la Cotroceni de Traian Băsescu


Preşedintele României, Traian Băsescu, la primit la Palatul Cotroceni, pe noul Primar general al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Preşedintele Băsescu l-a felicitat pe noul Primar general al Municipiului Chişinău pentru succesul înregistrat în alegerile locale.

Preşedintele Băsescu şi-a exprimat speranţa că legăturile de colaborare între cele două administraţii locale, Primăria Generală a Municipiului Chişinău şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, vor continua să se dezvolte", se spune într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului român şi edilul-şef al capitalei Moldovei de peste Prut au constatat că au frecventat cursurile aceluiaşi liceu din Iaşi, desigur, în perioade diferite, notează cotidianul.ro

Dorin Chirtoaca s-a întâlnit şi cu primarul Bucureştiului Adriean Videanu. Cei doi primari si-au exprimat intentia de a conferi eroilor de la Nistru Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco titlul de cetatean de onoare al oraselor Bucuresti si Chisinau, infratind astfel cele doua capitale si pe un palier moral.

Intrebat daca intentioneaza sa confere eroilor de la Nistru titlul de cetateni de onoare ai orasului Bucuresti, Adriean Videanu a declarat ieri:"Mi se pare o idee foarte valoroasa pe care o sa o evaluam. Cei trei merita aceasta din partea noastra; si chiar mult mai mult". La randul sau, Dorin Chirtoaca a declarat: "Pot sa va spun ca la noi deja se aplica. Ieri, la inmanarea mandatului de primar de Chisinau au fost invitati in primul rand Andrei Ivantoc si Tudor Popa carora le-am multumit in nume personal si in numele tuturor locuitorilor Chisinaului pentru sacrificiu, pentru faptul ca au stiut sa ramana verticali in acesti ani de temnita. Primaria Chisinaului isi va face datoria fata de Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco si prin legatura permanenta pe care o vom avea cu Bucurestiul sunt convins ca acelasi lucru se va intampla si aici". Cei trei eroi urmeaza sa vina la Bucuresti in curand.

Proiecte comune pe axa Bucuresti-Chisinau

Prioritatile orasului Chisinau coincid cu cele ale Bucurestiului pe linie administrativa, ne-a declarat marti primarul Capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoaca, dupa intalnirea avuta cu primarul general Adriean Videanu. Tanarul edil basarabean, investit in functie de foarte putin timp, a spus ca urmareste o dezvoltare a orasului Chisinau asemenea cu cea realizata de Bucuresti.

Primarul general Adriean Videanu i-a urat "bun venit" omologului sau de la Chisinau si a declarat ca va oferi sprijinul necesar unei colaborari stranse intre cele doua orase. "Primaria din Bucuresti poate fi considerata ca o casa pentru primarul din Chisinau", a sustinut Videanu, care a mai afirmat: "i-am transmis si invitatia permanenta de a vizita Bucurestiul, primarul Chisinaului se va simti intotdeauna la Bucuresti ca acasa si vom cauta sa obtinem cele mai bune modalitati de colaborare".

Dorin Chirtoaca a declarat special pentru ZIUA, referitor la posibilitatile de colaborare Bucuresti-Chisinau: "Chisinaul este inca intr-o oscilatie, in Republica Moldova daca declarativ lucrurile stau bine, atunci la fapte avem o problema in acest sens. In ceea ce priveste municipiul Chisinau, ca cetatean pot sa spun ca atat eu cat si ceilalti cetateni ai Republicii Moldova sunt pentru integrarea europeana si din acest punct de vedere lansam invitatia celor care doresc sa contribuie la dezvoltarea Chisinaului, lucru care va permite rezolvarea problemelor infrastructurii". "Dorin Chirtoacă a mulţumit pentru urările adresate şi şi-a exprimat intenţia de a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale prin întărirea legăturilor la nivelul administraţiilor locale", se mai spune în comunicat.

Sursa:
http://pl.md/

luni, 25 iunie 2007

Admiterea la studii în România se va face prin poştă

autor: M.R.

Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) din România, a apărut proiectul metodologiei privind şcolarizarea tinerilor din R. Moldova. Deocamdată însă documentul nu a fost aprobat oficial. Potrivit secretarului de stat în Învăţământul superior din România, Dumitru Miron, proiectul urmează să fie discutat şi analizat de specialişti şi doar după aceasta va fi adoptat oficial. Miron susţine că, în conformitate cu legea, proiectul trebuie să stea pe site 30 de zile până la adoptare, însă el consideră că acesta va fi votat în cel mult două săptămâni.

2275 de burse

După cum am anunţat şi mai devreme, în proiect e specificat că pentru studiile preuniversitare sunt prevăzute 850 de locuri cu bursă şi 150 de locuri fără plata taxelor de şcolarizare şi fără bursă. Iar pentru studiile universitare şi postuniversitare sunt prevăzute 1275 de locuri. Dintre acestea, pentru studii de licenţă sunt distribuite o mie de locuri subvenţionate de la buget, cu bursă şi 50 – subvenţionate de la buget, dar fără bursă. Pentru studii de masterat sunt oferite 90 de locuri cu bursă şi 75 fără bursă, iar pentru doctorat şi rezidenţiat sunt prevăzute câte 30 de burse. Bursele pentru studii postuniversitare sunt destinate cetăţenilor din R. Moldova, care au studiat în România.

Dosarele de înscriere vor fi transmise prin poştă

Documentul prevede că, în perioada 10-25 iulie, tinerii din R. Moldova care doresc să obţină o bursă de studii la liceu în România vor transmite dosarele de înscriere prin poştă, recomandat, sau le vor depune la centrul desemnat de Inspectoratul Şcolar al jud. Iaşi (Liceul „M. Eminescu”, str. Nic. Bălcescu 24, Iaşi, cod 700117). Listele cu rezultatele concursului vor fi afişate la data de 31 iulie.
Doritorii de a face studii universitare şi postuniversitare în România (cu excepţia candidaţilor la rezidenţiat – n.r.), vor depune dosarele de înscriere sau le vor transmite prin poştă, recomandat, la MECT (str. Spiru Haret 12, sector 1, Bucureşti, cod 010176) în perioada 1 iulie - 10 august.

Fără examen

Admiterea atât pentru licee, cât şi pentru învăţământul universitar se va face fără examen. Pentru absolvenţii clasei a IX-a din R. Moldova, se va lua în calcul media generală obţinută la examenul de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a IX-a, care are o pondere de 50% în calculul mediei de admitere.
Pentru studiile universitare, media de admitere se va face din media de absolvire a anilor de liceu şi media examenului de bacalaureat.
Doar la profilurile artistic, sportiv şi teologic, înmatricularea (atât pentru studii liceale, cât şi de licenţă – n.r.) este condiţionată de promovarea probelor de aptitudini.

Menţionăm încă o dată că documentul publicat pe site-ul METC (www.edu.ro) ar putea suferi modificări. JURNAL va reveni şi în ediţiile viitoare cu detalii pe marginea acestui subiect.

http://www.jurnal.md/article/3500/

La Buţeni, comuniştii nu-şi recunosc înfrângerea


* Candidatul comuniştilor a cerut "să fie declarate nule alegerile locale generale din 03.06.07 desfăşurate în satul Buţeni, r-l Hânceşti".
* Deoarece protestele alegătorilor nu erau autorizate, la intrarea în sat au fost aduse detaşamente de poliţişti şi carabinieri, înarmaţi cu veste antiglonţ, bastoane de cauciuc şi scuturi.
* Curtea de Apel Chişinău a menţinut în vigoare hotărârea Judecătoriei Hânceşti.

"Noi avem primar!", "Nu vrem alegeri repetate!", "Vrem dreptate!" - asta scandau, joi, câteva sute de oameni la intrarea în satul Buţeni, raionul Hânceşti, fiind nemulţumiţi de hotărârea Judecătoriei raionului Hânceşti din 15 iunie 2007. Conform acesteia, în satul Buţeni se anulează rezultatul alegerilor din 3 iunie şi se organizează un scrutin repetat, dar fără participarea candidatului Anatolie Postolachi, care a fost ales din primul tur, obţinând peste 50 la sută din voturi.

Mărul discordiei

Totul a pornit de la o aşa-numită contestaţie (plină de greşeli gramaticale), depusă de candidatul Partidului Comuniştilor, Eremia Alexei, în care acesta a cerut "să fie declarate nule alegerile locale generale din 03.06.07 desfăşurate în s. Buţeni, r-l Hânceşti" şi "a obliga CEC să dispună efectuarea, potrivit art. 138 Cod Electoral, a votării repetate şi excluderii concurentului electoral Anatolie Postolachi din partea AMN din buletinele de vot". Contestaţia a fost semnată la 7 iunie 2007, deci cu o zi mai târziu decât limita prevăzută de articolul 66 al Codului Electoral.

Printre "încălcările" sesizate de candidatul comunist se numără folosirea resurselor administrative (biroul, telefonul), intimidarea unor cetăţeni ai satului şi aflarea lui A. Postolachi, între orele şapte-opt, în biroul secţiei de votare. Toate acestea sunt infirmate de ţăranii din Buţeni şi de preşedintele Secţiei de votare.

Peste un timp, în mulţime a apărut, vădit emoţionat de prezenţa atâtor susţinători, şi primarul Anatolie Postolachi, ales pentru al treilea mandat consecutiv. Dumnealui a afirmat că a fost victima unor intimidări, adăugând că "m-a avertizat cineva că, chiar dacă voi câştiga cel de-al treilea mandat, nu voi fi confirmat în funcţie de către instanţa de judecată. Mi-a părut o glumă, dar lucrurile vorbesc de la sine".

Ba nu, ba da

Interesant este faptul că, până la aprobarea contestaţiei lui Eremia Alexei, judecătoria o considerase ca fiind fără temei. "La 7 iunie, adică mai târziu decât prevede legea, a fost depusă această scrisoare, n-o pot numi contestaţie. În şedinţă, Judecătoria Hânceşti a decis să respingă 'contestaţia', ca neîntemeiată şi cu termenul expirat. După aceea, la influenţa nu ştiu cui, am fost informaţi că a fost acceptată contestaţia şi mandatul primarului nu este validat", a completat Ion Garbuz, preşedintele CEC Buţeni.

Protest "monitorizat" cu bastoane de cauciuc şi scuturi

Deoarece manifestaţia era neautorizată, la intrarea în sat au fost aduse detaşamente de poliţişti şi carabinieri, înarmaţi cu veste antiglonţ, bastoane de cauciuc şi scuturi. Poate prea mulţi pentru nişte oameni simpli, care au venit doar cu sticle de apă şi care doresc să li se respecte alegerea pe care au făcut-o. "Am venit cu mâna goală. N-avem topoare, furci. Nu vrem război. Vrem doar să se facă dreptate", se revoltau ţăranii, întrebându-se, totodată, "cum poate fi el primar (candidatul comunist, A. Eremia ' n.n.) dacă stă ascuns? De ce nu vine să discute cu noi?".

La ora două era aşteptată decizia Curţii de Apel Chişinău. Aceasta a fost însă amânată pentru a doua zi (vineri), din cauza lipsei avocatului apărării. La aflarea veştii, oamenii nu doreau să plece, spunând că vor lupta până la urmă. Conducerea comitetului organizatoric a decis, totuşi, ca toţi să meargă pe la casele lor şi să se reunească, din nou, a doua zi. "Vă mulţumesc pentru că aţi venit. Vă rog să reacţionaţi cu calm şi să ne susţinem unii pe alţii. Numai astfel vom putea învinge", a declarat în faţa mulţimii I. Garbuz.

Vineri, Curtea de Apel Chişinău a menţinut în vigoare hotărârea Judecătoriei Hânceşti. Asta înseamnă că, peste două săptămâni, vor avea loc alegeri repetate. "Scopul final al acestei acţiuni este excluderea mea din listă şi din funcţia pe care o deţin din 1999. În cazul în care se va decide neparticiparea mea în alegerile repetate, voi merge să-mi caut dreptatea la CEDO", a declarat Postolachi.
Nici alegătorii n-au de gând să cedeze'

Ieri, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru TIMPUL că decizia de a-l include sau nu pe A. Postolachi în buletinul de vot al scrutinului repetat din satul Buţeni, trebuie luată de instanţa locală. 'Cei care l-au înregistrat, aceia şi vor decide participarea sau neparticiparea lui', ne-a spus Ciocan.

Ion Surdu,

stagiar la TIMPUL
http://www.timpul.md/

duminică, 24 iunie 2007

Jurnal.md: Luni, începe Festivalul Filmului Românesc Contemporan














autor: I.N.

Prima ediţie a Festivalului Filmului Românesc Contemporan se va deschide luni, 25 iunie 2007, cu un spectacol de gală ce va avea loc în sala mare a cinematografului „Patria” din Chişinău, cu participarea actorilor Maria Dinulescu, Răzvan Vasilescu şi a regizorului Hanno Hoefer. După festivitatea inaugurală va fi proiectat filmul „California Dreamin’” în regia regretatului Cristian Nemescu (Marele Premiu „Un certain regard”, Cannes, 2007).
Festivalul se va desfăşura între 25 iunie şi 1 iulie, filmele vor fi prezentate în sala mică a cinematografului „Patria”. Organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, festivalul aduce în faţa publicului nostru producţii româneşti premiate recent şi marchează succesul internaţional repurtat de filmul românesc prin regizori precum Nicolae Caranfil, Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Hanno Hoefer ş.a. Cinefilii din Chişinău sunt aşteptaţi la această sărbătoare a filmului românesc.

http://www.jurnal.md/article/3448/

Incidente la Corjova, unde s-a născut Voronin