miercuri, 13 iunie 2007

Şansele coaliţiei anticomuniste în Chişinău

Şansele unei coaliţii anticomuniste în Chişinău sunt în continuare incerte. Cele mai numeroase fracţiuni democratice din consiliul municipal, AMN şi PD, aşteaptă o ofertă clară din partea liberalilor, însă aceasta întârzie deocamdată. Nu este vorba de funcţii, ci de principii, au declarat partidele care îşi doresc o alianţă. Partidul Liberal pare categoric şi spune că aşteaptă rezultatele turului 2.

marți, 12 iunie 2007

Camera Reprezentantilor SUA cere retragerea armatei ruse din Basarabia

La Camera Reprezentantilor a Congresului SUA a fost depusa o rezolutie prin care Rusiei i se cere sa-si evacueze neconditionat fortele armate si munitiile din raioanele de est ale Basarabiei.Potrivit reprezentantului secretariatului Camerei, rezolutia a fost depusa de un grup de 8 parlamentari americani. Documentul urmeaza sa fie examinat si votat in Comitetul pentru afaceri externe.Conform rezolutiei citate, prezenta fortelor militare ruse in regiunea transnistreana a Moldovei este o incalcare flagranta a suveranitatii republicii. Documentul mentioneaza ca Rusia si-a luat angajamentul de a-si evacua trupele din Transnistria pana in 2002, termen deja expirat, la summitul OSCE de la Istanbul (1999).

Timpul.md: „Steaua României” pentru trei deţinuţi din Grupul Ilaşcu

MARTI, 12 IUNIE 2007

Preşedintele român Traian Băsescu a anunţat, la finele săptămânii trecute, la Bookfest, că va acorda „Steaua României” celor trei eroi români Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco. În 1994, Patriarhul României le-a acordat eroilor de la Nistru Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor. Patriarhul României îi aşteaptă pe cei trei la Bucureşti, pentru binecuvântare personală.
La 6 ianuarie 1994 (Ajunul Naşterii Domnului, pe stil vechi), o delegaţie formată din PS Episcop Teofan Sinaitul, vicar patriarhal, şi P. Cuv. Arhim Sofian Boghiu, stareţul mânăstirii Antim, a trecut Prutul şi Nistrul pentru a aduce patrioţilor români încarceraţi la Tiraspol mesajul de iubire şi încurajare al Patriarhiei Române. Din pricina refuzului ministerului de interne al aşa-numitei republici transnistrene, misiunea delegaţiei române - aceea de a înmâna patrioţilor din fostul Grup Ilaşcu Crucea Patriarhală, suprema distincţie acordată de Biserica Română laicilor - n-a putut fi împlinită, acestea fiind predate familiilor lor.
Ordinul „Steaua României” este cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. Deviza ei este “In fide salus” (În credinţă e salvarea). Iniţial, distincţia purta, la propunerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, numele „Ordinul Unirii”, cu deviza “Genere et cordres fratres” (Fraţi prin origini şi simţiri). Noua denumire a ordinului a fost propusă de Mihail Kogălniceanu.