Cei patru tineri, deşi sunt membri ai diferitor ONG-uri, s-au reprezentat într-o conferinţă de presă pe ei înşişi, declarând că nu reprezintă nicio formaţiune politică, iar iniţiativa de a schimba lucrurile existente în politica moldovenească le aparţine doar lor. Tudor Darie, Andrei Spânu, Dumitru Ciorici şi Vasile Galuşca susţin că ideea implicării tinerilor în politică le-a venit studiind listele parlamentarilor, în care au găsit doar doi tineri. Potrivit lor, atunci a apărut întrebarea: cine reprezintă în Legislativ un sfert din populaţia R. Moldova, care este tineretul.
Tinerii au declarat că doresc pentru RM un vector european, democratic, progresiv, însă clasa politică existentă, educată în spiritul ideologiei sovietice, a devenit un impediment pentru acest scop. Mai mult, susţin ei, dezamăgit de politicienii perimaţi, tineretul boicotează alegerile, lăsând cetăţenii de vârsta a treia să-i decidă soarta. Drept exemplu serveşte faptul că, la alegerile din 2005, din 100 de mii de studenţi din capitală cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea doar 2 mii.
Pentru redresarea acestei situaţii, iniţiatorii acestui proiect propun ca fiecare formaţiune politică să introducă în conducerea sa persoane tinere, care vor substitui politicienii zilei de ieri.
În intenţia de a atrage cât mai mulţi susţinători, cei patru tineri au semnat o Declaraţie prin care fac apel către tineretul din RM să participe activ în turul II al alegerilor locale, această participare fiind extrem de importantă pentru iniţierea reformării clasei politice. Ei şi-au asumat responsabilitatea să monitorizeze realizarea prevederilor referitoare la tineret, incluse în platformele electorale ale partidelor politice, şi să pregătească, imediat după validarea alegerilor, un raport referitor la numărul de consilieri tineri aleşi în administraţia publică locală în cadrul scrutinului din 3 iunie. Ulterior, ei intenţionează să invite ONG-urile de tineret şi organizaţiile de tineret ale partidelor politice pentru elaborarea unui plan comun de acţiune de reformare a clasei politice, prin care vor urmări ca partidele politice să includă în listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2009 cel puţin un sfert de tineri cu şanse reale de a fi aleşi.
Tot cu scopul sporirii aderenţii la această idee, tinerii au lansat o pagină on-line www.petitiononline.com/moldova/petition.html , pe care o pot accesa toţi doritorii şi a susţine Declaraţia respectivă.