vineri, 8 iunie 2007

Info-Prim Neo: Tinerii cer reformarea clasei politice din R. Moldova

O iniţiativă civică, lansată de patru tineri, încearcă să schimbe raportul de vârstă din formaţiunile politice din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.


Cei patru tineri, deşi sunt membri ai diferitor ONG-uri, s-au reprezentat într-o conferinţă de presă pe ei înşişi, declarând că nu reprezintă nicio formaţiune politică, iar iniţiativa de a schimba lucrurile existente în politica moldovenească le aparţine doar lor. Tudor Darie, Andrei Spânu, Dumitru Ciorici şi Vasile Galuşca susţin că ideea implicării tinerilor în politică le-a venit studiind listele parlamentarilor, în care au găsit doar doi tineri. Potrivit lor, atunci a apărut întrebarea: cine reprezintă în Legislativ un sfert din populaţia R. Moldova, care este tineretul.

Tinerii au declarat că doresc pentru RM un vector european, democratic, progresiv, însă clasa politică existentă, educată în spiritul ideologiei sovietice, a devenit un impediment pentru acest scop. Mai mult, susţin ei, dezamăgit de politicienii perimaţi, tineretul boicotează alegerile, lăsând cetăţenii de vârsta a treia să-i decidă soarta. Drept exemplu serveşte faptul că, la alegerile din 2005, din 100 de mii de studenţi din capitală cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea doar 2 mii.

Pentru redresarea acestei situaţii, iniţiatorii acestui proiect propun ca fiecare formaţiune politică să introducă în conducerea sa persoane tinere, care vor substitui politicienii zilei de ieri.

În intenţia de a atrage cât mai mulţi susţinători, cei patru tineri au semnat o Declaraţie prin care fac apel către tineretul din RM să participe activ în turul II al alegerilor locale, această participare fiind extrem de importantă pentru iniţierea reformării clasei politice. Ei şi-au asumat responsabilitatea să monitorizeze realizarea prevederilor referitoare la tineret, incluse în platformele electorale ale partidelor politice, şi să pregătească, imediat după validarea alegerilor, un raport referitor la numărul de consilieri tineri aleşi în administraţia publică locală în cadrul scrutinului din 3 iunie. Ulterior, ei intenţionează să invite ONG-urile de tineret şi organizaţiile de tineret ale partidelor politice pentru elaborarea unui plan comun de acţiune de reformare a clasei politice, prin care vor urmări ca partidele politice să includă în listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2009 cel puţin un sfert de tineri cu şanse reale de a fi aleşi.

Tot cu scopul sporirii aderenţii la această idee, tinerii au lansat o pagină on-line www.petitiononline.com/moldova/petition.html , pe care o pot accesa toţi doritorii şi a susţine Declaraţia respectivă.

Sursa: Info-Prim Neo

Jurnal de Chisinău: După 15 ani de detenţie, s-au întâlnit în libertate


autor: Mariana RAŢĂ

Ignoraţi de autorităţile moldoveneşti, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, trei dintre membrii grupului Ilaşcu, s-au reîntâlnit marţi în libertate la Ambasada României de la Chişinău. Cei trei (toţi cetăţeni ai României – n.r.) au venit la invitaţia diplomaţilor români pentru a discuta posibilitatea unei recuperări de sănătate în România şi a fi asiguraţi de toată susţinerea autorităţilor de la Bucureşti. În schimb, au declarat foştii deţinuţi politici, până la acel moment, niciunul dintre oficialii moldoveni nu i-a contactat pentru a-i întreba cel puţin de sănătate.

„Vom continua să luptăm”

După o oră de discuţii cu diplomaţii români, cei trei deţinuţi ai regimului ilegal de la Tiraspol au ieşit să vorbească cu presa. Andrei Petrov-Popa a venit însoţit de fiul său, iar Andrei Ivanţoc o ţinea la braţ pe Eudochia, soţia sa care l-a aşteptat toţi aceşti 15 ani. „Încă nu ne simţim în libertate”, a încercat să se justifice Ivanţoc, care părea extenuat. Întrebat de jurnalişti de ce este atât de trist, el a declarat că nu prea are de ce se bucura.
Prima informaţie pe care au oferit-o presei cei trei membri ai grupului Ilaşcu este că vor pleca la începutul lui iulie îi România pentru a-şi reface sănătatea. Andrei Petrov-Popa a mai precizat că diplomaţii români i-au promis că le vor oferi sprijin copiilor lui pentru a obţine cetăţenie română.
Cu toate acestea, cei trei nu au putut spune dacă se vor stabili cu traiul în România. Ei au evitat să spună şi dacă se vor implica pe viitor în politică. „Încă nu ne-am făcut planuri pentru viitor, dar vom continua să luptăm pentru cauza românismului”, a zis Ivanţoc.

Nedumeriţi de declaraţia lui O’Neill

Toţi cei trei foşti deţinuţi politici au mărturisit că au fost declarate persona non grata în Transnistria. Ivanţoc a ţinut să explice încă o dată că gestul din momentul eliberării sale (atunci când a luat-o la fugă înapoi spre Tiraspol – n.r.) a fost un semn de protest faţă de decizia autorităţilor de la Tiraspol de a-l expulza şi a-l declara persoană indezirabilă în propria ţară.
El a mai spus că a fost avertizat de separatişti că va fi arestat ori împuşcat dacă va apărea în Transnistria. În acelaşi context, Ivanţoc s-a arătat nedumerit de declaraţiile şefului Misiunii OSCE în R. Moldova, Louis O'Neill, în opinia căruia procesul de eliberare a deţinuţilor politici Ivanţoc şi Petrov-Popa este un bun exemplu de cooperare între autorităţile transnistrene şi moldovene, iar la eliberarea lui Andrei Ivanţoc din detenţie n-a fost aplicată nemotivat forţa. Foştii deţinuţi au confirmat că Ivanţoc a fost bătut de securiştii transnistreni chiar în văzul reprezentanţilor OSCE.

Oficialii moldoveni nici nu i-au sunat

Cei trei membri ai grupului Ilaşcu au mulţumit Ambasadei României şi presei care i-a sprijinit. Ei au confirmat, de asemenea, că milionarul român Gigi Becali i-a telefonat şi le-a promis câte 50 de mii de euro ca susţinere. Cât priveşte ajutorul primit de la autorităţile moldoveneşti, foştii deţinuţi au menţionat că până la acel moment nu au fost contactaţi de niciunul dintre oficialii moldoveni. „Nu ne-au telefonat nici măcar pentru a ne întreba de sănătate”, a spus Ivanţoc.

marți, 5 iunie 2007

Jurnal de Chisinău: Dorin Chirtoacă: „Comuniştii n-au nici o şansă în Chişinău”

Comuniştii n-au nici o şansă în Chişinău”
autor: Raisa LOZINSCHI

Evident, cea mai aprigă bătălie la alegerile locale generale din 3 iunie s-a dat în Chişinău. Comuniştii au mobilizat surse financiare importante şi întreaga maşinărie de stat pentru a face agitaţie candidatului lor la funcţia de primar al Chişinăului. JURNAL le-a solicitat primilor cinci candidaţi cel mai bine plasaţi în clasamentul prealabil să comenteze rezultatele alegerilor, iar celor care n-au ieşit în turul doi le-a cerut să spună pe cine vor susţine în următorul tur de scrutin.

Veaceslav Iordan, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei: „La revedere!”

„Eu cu dumneavoastră nu am ce vorbi. La revedere!”

Dorin Chirtoacă, candidat PL: „Alegătorii doresc schimbarea”

JURNAL: Cum comentezi rezultatele prealabile ale alegerilor?

- Rezultatele reprezintă dorinţa alegătorilor spre schimbare. Această schimbare urmează să aibă loc până la capăt la 17 iunie.

J.: Crezi că porneşti cu prima şansă în turul doi?

- Comuniştii n-au nici o şansă în municipiul Chişinău. Mergem până la capăt pentru această victorie, pentru că, practic, trei pătrimi din alegătorii din municipiul Chişinău care au venit la urne au optat pentru schimbare.

J.: Ce partide te vor susţine, în opinia ta, în turul doi?

- Este dreptul celorlalte partide să procedeze aşa cum cred de cuviinţă. Noi ne vom promova mesajul, programul, vom merge de la om la om pentru a discuta şi a-i convinge că merită să facem schimbarea la 17 iunie, până la capăt.

Leonid Bujor, candidatul AMN: „Voi susţine candidatul necomunist”

„Regret faptul că comuniştii n-au însuşit lecţia democraţiei. Regret foarte mult că alegătorii din Chişinău s-au prezentat în număr mic la urne. Consider că am avut posibilitate să trec în turul doi de scrutin. Probabil, diferenţa dintre cei doi contracandidaţi care au trecut în turul doi şi Leonid Bujor, clasat pe locul trei, nu reflectă situaţia adevărată. În cazul în care am fi avut o prezenţă mai mare la vot, această diferenţă era mai mică. Oricum, îi felicit pe amândoi şi, desigur, îi doresc candidatului care reprezintă forţele democratice, liberale, succes în cel de-al doilea tur. Îmi doresc ca R. Moldova să nu mai fie unica ţară comunistă şi cea mai săracă din Europa. Voi susţine în turul doi candidatul necomunist.”

Vladimir Filat, candidatul PD: „Categoric nu voi îndemna să-l voteze pe Iordan”

„Nu pot să fiu mulţumit de rezultatele alegerilor, dar le accept. Data de 3 iunie a reprezentat pentru mine începutul. A fost o temelie pe care o să construim în continuare ceea ce ne-am propus. Sigur, nu pot să spun că aceste alegeri au fost perfecte, în conformitate cu normele internaţional recunoscute. Frauda a început cu mult înainte de startul campaniei, presiunile au fost mari, cunoaşte toată lumea presiunile la care am fost supus eu personal. Dar nu e vorba de Filat, ci este o chestiune de principiu – votul trebuie să fie exprimat liber şi neinfluenţat de nimeni. Atâta timp când într-o ţară care se vrea civilizată pot să se întâmple lucruri care mi s-au întâmplat mie, vorbesc de acţiunile de anvergură şi bine orchestrate împotriva mea, avem mari probleme la capitolul funcţionării instituţiilor statului. Este evident că votul din acest scrutin este unul profund anticomunist. Hai să recunoaştem că în turul doi de scrutin în Chişinău a ieşit un candidat. Categoric nu voi îndemna să-l voteze pe Iordan. Am să transmit alegătorilor acelaşi mesaj pe care l-am transmis pe perioada campaniei electorale – oamenii să meargă să aleagă şi este important ca decizia să le aparţină. Suntem în aşteptarea ofertei pe care urmează s-o facă Dorin Chirtoacă, pentru că la unele capitole cu care a venit el în primul tur există contradicţii dure cu viziunile noastre despre ceea ce urmează să se întâmple. Aşteptăm oferta lui şi în funcţie de aceasta vom decide care va fi forma de implicare a noastră pentru turul doi de scrutin. Nu vreau ca ideea schimbării să fie la faza de implementare profanată şi să-mi asum şi eu responsabilitatea pentru acest lucru.”

Dumitru Braghiş, candidatul PDS: „Rezultatele sunt trucate”

„Nu am toate procesele-verbale încă şi nu pot să le comentez. Dacă e să comentez clasamentul, atunci pot să vă spun că rezultatele sunt trucate. Conform sondajelor sociologice pe care le-am avut noi până la alegeri, în turul doi trebuia să iasă Braghiş cu Iordan. Eu, ca preşedinte al Partidului Democraţiei Sociale, mă adresez către toţi alegătorii din toată republica să susţină candidaţii necomunişti.”

http://www.jurnal.md/article/3324/

OSCE: International standards unevenly implemented during local elections in Moldova

CHISINAU, 4 June 2007 - An international election observation mission monitoring the local elections in Moldova on 3 June noted that voters were given a genuine choice and that the elections were generally well administered. Other aspects of the electoral process, however, fell short of some international commitments on democratic elections.

The mission, which included nearly 200 observers under the auspices of the OSCE's Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) and the Council of Europe's Congress of Local and Regional Authorities, cited intimidation of candidates as one of the major shortcomings.

"One of the hallmarks of a democratic election is the ability for candidates to run for office on an equal basis, free from intimidation," said Ambassador Dieter Boden, head of the ODIHR mission. "There were a number of cases throughout the country where candidates faced pressure or dismissal or suspension from their jobs as a result of their political activities."

Observers highlighted problems with candidate registration, voter lists, and the handling of complaints both by election bodies and by the courts. The media were criticized for their extensive coverage of state authorities during the campaign, thereby benefiting pro-government candidates. The mission also expressed concern about cases where local authorities failed to guarantee equal conditions for all parties and candidates.

"This election gave people an opportunity to participate in deciding the future for their local communities," said Susan Bolam, head of the Congress delegation. "The wide choice of candidates and the turnout in some parts of the country demonstrate the confidence that local democracy is generating despite a continuing bias in the media towards the government party and inconsistencies in the administration of the election."

The mission pointed out that the Central Election Commission would be much more effective if mechanisms were in place to enforce its decisions. At the same time, observers commended the Commission for the transparency and impartiality of its work.

Election day was calm, and observers assessed the voting process positively in the vast majority of polling stations visited. At the same time, secrecy of the ballot was not always ensured, and some voters were turned away in a large number of polling stations because of problems with their identification documents. In addition, observers reported a range of procedural shortcomings during the vote count.

The ODIHR election observation mission will stay in the country to continue monitoring developments prior to the second round of voting on 17 June, when it will be joined again by a delegation from the Congress.

For further information, please contact:

- Curtis Budden, ODIHR, +48 609 522 266, curtis.budden@odihr.pl
- Pilar Morales, Congress of the Council of Europe, +33 650 39 29 13, pilar.morales@coe.int

http://www.osce.org/item/24816.html?print=1

duminică, 3 iunie 2007