sâmbătă, 26 mai 2012

CatalinCornea.ro: Republica Moldova între Europenizare și Transnistrizare…

Federaţia Rusă l-a desemnat recent drept „trimis special pentru Transnistria”, numindu-l şef al părţii ruse în Comitetul de cooperare interministerială Federaţia Rusă – Republica Moldova, pe Dimitri Rogozin, un diplomat belicos, autorul mai multor declaraţii agresive la adresa României. Acest gest marchează începutul unui nou mandat al lui Vladimir Putin și astfel o nouă viziune a poziționării geostrategice a Federației Ruse.
Practic, prin această numire Federația Rusă dă un semnal Uniunii Europene și SUA (angrenate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean) că miza regiunii separatiste este una de însemnătate geopolitică, de securitate şi cu relevanţă simbolică pentru Moscova, motiv pentru care nu este dispusă la o reglementare în interesul Republicii Moldova.
Astfel, Kremlinul creează o regiune separatistă în coasta Republicii Moldova și apoi se oferă să rezolve conflictul trimiţând drept ”pacificator” pe cel care singur se laudă că a condus detașamente de voluntari împotriva Republicii Moldova în războiul din 1992…
Pe de altă parte, schimbarea puterii din regiunea transnistreană și înlocuirea încăpăţânatului Smirnov cu mai tânărul Șevciuc, aparent deschis negocierilor, ar putea să afecteze percepția partenerilor europeni cu privire la intențiile Tiraspolului și astfel Chișinăul să fie presat să accepte o reglementare favorabilă regiunii transnistrene (adică Federației Ruse).
Astfel, Chișinăul trebuie să fie flexibil în negocieri, un jucător constructiv, trebuie să angajeze Tiraspolul în acțiuni concrete de reconectare (calea ferată, telecomunicații, cooperare bancară) și să-l lase pe noul lider de la Tiraspol să-și dovedească limitele în fața Europei, cu obiectivul de a evita ”transnistrizarea” întregii republici.
Desigur, există mulți analiști la Chișinău care consideră că avansarea europeană a Republicii Moldova nu se va putea produce decât în urma unei decuplări de zona transnistreană care are din partea Kremlinului tocmai această misiune, de a stopa avansul european al Chișinăului. Cu toate acestea, un astfel de mesaj nu poate deveni oficial în acest moment pentru simplul motiv că nicio forță politică de la Chișinău nu își asumă efectul electoral pe care o astfel de abordare ar putea să îl aducă în alegeri. În momentul în care societatea va conștientiza că decuplarea de zona transnistreană este singura soluție pentru o avansare rapidă și sigură către Uniunea Europeană și astfel efectul electoral nu ar fi defavorabil, cu siguranță vor apărea și forțe politice care vor susține ideea.
Pe de altă parte, există riscul ca anumite state din UE (implicate activ în soluționarea diferendului transnistrean) să aplice principiul ”pace cu orice preț” și astfel să prefere rezolvarea problemei nistrene decât europenizarea Republicii Moldova. O astfel de soluționare ar putea fi folosită și ca un prestigiu internațional al liderilor europeni care s-au angajat în identificarea unei ”soluții de compromis”.
În acest moment, o uniune statală (federație sau confederație) cu ”Transnistria”, în care Tiraspolul ar avea drept de veto în politica internă și externă a Republicii Moldova ar face Chișinăul captiv zonei estice. Din punct de vedere electoral, comuniștii (PCRM) + Tiraspolul ar domina forțele pro-europene, ar consolida vectorul antieuropean și orienta politica externă a întregii Republici Moldova în direcția dorită de Federația Rusă. Tocmai de aceea, vectorul pro-european (încă firav) al majorității politice de la Chișinău trebuie consolidat, iar identificarea unei soluții în conflictul transnistrean nu trebuie grăbită până în momentul în care zona din dreapta Nistrului va fi ancorată iremediabil în orbita integrării europene. În acel moment, lucrurile vor fi clare și problema transnitreană va putea fi tranșată. Între timp, Republica Moldova se europenizează, iar un avans mai rapid al Chișinăului spre UE îi va putea aduce o poziție mai bună în negocierile cu Tiraspolul.

Sursa: http://www.catalincornea.ro/2012/05/22/republica-moldova-intre-europenizare-si-transnistrizare/

Scrisoare deschisă a Romanian Youth Voice în cazul József Nyírő și a atitudinilor provocatoare la adresa României ale Parlamentului de la Budapesta

Romanian Youth Voice solicită Guvernului României să asigure respectarea Legii nr. 107/2006 care prevede interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii și să interzică orice formă de înhumare pe teritoriul României a osemintelor lui József Nyírő.

La iniţiativa Partidului Civic Maghiar şi a Fundaţiei Pro Odorhei, pe data de 27 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice, urmează ca osemintele lui József Nyírő (scriitor care s-a manifestat ca fascist activ) , să fie aduse din Ungaria pentru a fi reînhumate cu mare pompă la Odorheiu Secuiesc. La „ceremonie” vor participa şi politicieni de vârf din Ungaria.

Conform materialelor puse la dispoziția opiniei publice de către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în anii celui de-al doilea război mondial, ”Nyírő s-a manifestat activ ca susţinător al Partidului Crucile cu Săgeţi al lui Ferenc Szálasi, formaţiune naţional-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria. El şi-a pus calităţile sale literare şi notorietatea în slujba propagandei hungarismului, aberanta ideologie fascistoidă elaborată de Szálasi, a radicalismului ultranaţionalist şi şovin, antisemit, antiromân şi xenofob” .

Deși Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a lui Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc, făcând referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut „o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist“ , Budapesta continuă planurile ostile relațiilor bilaterale pașnice. Mai mult, Ungaria reaminteşte României de aspiraţiile la Spaţiul Schengen, inițiind astfel un șantaj împotriva autorităților românești pentru obținerea permisiunii de înhumare a lui Nyírő József.

Având în vedere continuarea atitudinilor provocatoare ale Parlamentului de la Budapesta, Romanian Youth Voice reamintește autorităților românești că au datoria să împiedice înhumarea osemintelor lui József Nyírő și să descurajeze orice încercare de organizare a unor evenimente de propagandă şovină şi iredentistă.

Sursa: http://www.youthvoice.ro/harghita/scrisoare-deschisa-a-romanian-youth-voice-in-cazul-jozsef-nyiro-i-a-atitudinilor-provocatoare-la-adresa-romaniei-ale-parlamentului-de-la-budapesta/

CatalinCornea.ro: Despre proiectul Catedralei Neamului din 1924, arhitect Petre Antonescu…

Tocmai ce am lecturat un nou număr al revistei “Bucureștiul meu drag” editată de Asociația Bucureștiul meu drag.

Între multele articole interesante, mi-a atras atenția în mod deosebit cel al lui Nicolae St. Noica, ”Despre proiectele Catedralei Neamului în perioada interbelică” , articol pe care vă invit să îl parcurgeți. Iată alăturat una din multele schițe ale proiectelor catedralei care au circulat începând din perioada Regelui Carol I până spre finalul perioadei interbelice. Proiectul care mi se pare cel mai reușit este cel din 1924 al lui Petre Antonescu, unul din principalii reprezentanți ai stilului arhitectural neo-românesc.

Păcat că în definirea noului proiect, arhitecții de azi nu au încercat să preia elementele deosebite ale vechilor proiecte. S-a invocat în sprijinul demarării proiectului Catedralei Neamului că aceasta ar fi una NAȚIONALĂ, reprezentativă pentru poporul român. Eu sunt de acord cu asta, dar uitându-mă la ce este reprezentativ pentru poporul român, nu pot să nu observ că stilul arhitectural neo-românesc a fost unul din principalele elemente ale cristalizării conceptului național… Și din această perspectivă, părerea mea de nespecialist, dar pasionat de arhitectură îmi spune că proiectul lui Petre Antonescu din 1924 era cu adevărat unul național, o reprezentare deosebită a stilului arhitectural neo-românesc.

Găsiți noul număr al revistei “Bucureștiul meu drag” la următoarele linkuri:

Varianta ISSU o găsiti aici:
http://issuu.com/orasul/docs/r-bmd-1204?mode=window&backgroundColor=%23222222
Aici aveți arhiva revistei în format ISSU și pdf:
http://www.orasul.ro/articles/view/revista-bucurestiul-meu-drag.html

Sursa postare:
http://www.catalincornea.ro/2012/04/25/despre-proiectul-catedralei-neamului-din-1924-arhitect-petre-antonescu/

EuroNews.com: Nicolae Timofti, president of the Republic of Moldova: the roots of the conflict in Transnistria lies on “the political interests of some states, among them Russia"

In an interview for EuroNews, Nicolae Timofti, president of the Republic of Moldova said that the roots of the conflict in Transnistria lies on “the political interests of some states, among them Russia.” Also, Timofti denies the suposed Russian radar plans for Moldovan border.

Three years of political dispute in the Republic of Moldova ended in March with the election of President Nicolae Timofti.

Republic of Moldova is a former Soviet republic that has a majoritary Romanian speaking population, sits between Romania and Ukraine, has fragile relations with the breakaway region of Transnistria, relations that needs mediation from the EU, US, Ukraine, Russia, and the OSCE, the 5+2 group.

Transnistria is a separatist region of the Republic of Moldova, which broke away in 1990; it is not recognized by any UN member state. The Russian military forces and ammunitions are stationed on the Transnistrian territory against the will of the Moldovan authorities.

Video: http://www.euronews.com/2012/05/16/timofti-denies-russian-radar-plans-for-moldovan-border/

Natalia Intotero noul secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

re Natalia Intotero a fost numita secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, informeaza guvernul.

A ocupat aceeasi functie in 2009, numai ca atunci a fost secretar de stat in MAE si se ocupa de relatia cu Parlamentul.

In 2009, CV-ul ei arata cam asa: s-a inscris in PSD in anul 2000. Din anul 2006 este presedintele Tineretului Social-Democrat Hunedoara. Este la al doilea mandat de consilier judetean si este director al scolii generale "Horia, Closca si Crisan" din municipiul Brad. Este licentiata in engleza-romana si relatii internationale si a absolvit masteratul de relatii internationale la Institutul Diplomatic Roman.

Sursa: http://www.youthvoice.ro/politica/natalia-intotero-noul-secretar-de-stat-la-departamentul-pentru-romanii-de-pretutindeni/

Tinerii liberali au comemorat la Hanul lui Manuc anexarea Basarabiei de către Imperiului Țarist rus

re Mai mulți tineri, membri ai Tineretului Național Liberal din România și ai Clubului Liberal pentru Republica Moldova au organizat miercuri, la București, o acțiune de comemorare a anexării Basarabiei. Tinerii liberali s-au adunat la Hanul lui Manuc, locul în care reprezentanţii Imperiului Țarist rus şi cei ai Imperiului Otoman au convenit în mod abuziv trecerea jumătăţii estice a Moldovei, redenumită în 1813 Basarabia pentru a o diferenţia de ţara de origine, în componenţa Rusiei.

Tinerii liberali au ținut 200 de secunde de reculegere, au purtat banderole negre și tricolore în semn de doliu și au aprins lumânări în memoria tuturor românilor moldoveni care au avut de suferit de pe urma anexării ilegale.

Este de menţionat că în 1812 Imperiul Otoman şi-a depăşit drepturile pe care I le dădea statutul de suzeranitate al Moldovei. Conform acestuia, otomanii se obligau să apere întregul teritoriu al ţării şi nu aveau dreptul să înstrăineze părţi din ţară, aşa cum s-a întâmplat. Raptul din 1812 marchează începutul distanţării românilor dintre Prut şi Nistru de cealaltă parte a naţiunii lor şi a degradării conştiinţei naţionale a acestora, fapte care au condus la o criză identitară care se manifestă şi astăzi, având consecinţe negative asupra viitorului Moldovei răsăritene.

Intenţia tinerilor liberali este sensibilizarea cetățenilor asupra consecințelor anexării şi promovarea adevărului istoric.

Sursa: http://www.youthvoice.ro/politica/tinerii-liberali-au-comemorat-la-hanul-lui-manuc-anexarea-basarabiei-de-catre-imperiului-tarist-rus/

sâmbătă, 31 martie 2012

Romanian YouthVoice.ro/Valea-Timocului: Dezbaterea “România-Serbia. Românii din Valea Timocului”, Sâmbătă, 31.03.2012, Palatul Parlamentului


Sâmbătă, 31.03.2012, orele 11.00, la Palatul Parlamentului a avut loc dezbaterea “România-Serbia. Românii din Valea Timocului” , o dezbatere adresată în special tinerilor dornici să afle atât problemele cu care se confruntă românii din această regiune cât şi abordările pe care România trebuie să le aibă în raport cu Serbia pentru rezolvarea acestor probleme, realatează corespondentul Romanian YouthVoice.ro.

Dezbaterea a fost moderată de către Denisa Pătrașcu care a realizat și o prezentare a evoluției istorice a comunitații românești din Valea Timocului.

Invitaţii din partea Parlamentului României, Raymond Luca și Romeo-Florin Nicoară, membrii ai Comisiei de Politică Externă a Senatului României și Daniel-Stamate Budurescu, membru al Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor au prezentat pespectiva relațiilor bilaterale cu Serbia, diferențierea artificială dintre vlahi și români, precum și importanța monitorizării constante a evoluției situației din Timoc, inclusiv prin internaționalizarea problemelor cu care se confruntă românii timoceni.

Învitatul special, Aleksandar Najdanovic, președintele Asociației Studenților Timoceni din Craiova, a prezentat tinerilor participanți realitățile timocene, lipsa educației, mass-mediei și bisericii în limba română precum și problemele în ceea ce privește selecția studenților care beneficiază de burse ale statului român, burse care ajung în unele cazuri la tineri care nu sunt etnici români în dauna celor care provin din familii românești.

Soluțiile pe care România trebuie să le implementeze în perioada următoare au fost prezentate de către Cătălin Cornea, analist de politică externă, care a insistat că semnarea Protocolului privind minoritatile naționale între Romania și Serbia la 1 martie 2012 la Bruxelles nu reprezintă o garanție deosebită că Serbia va rezolva problemele legate de lipsa educației, mass-mediei și bisericii în limba română , motiv pentru care România trebuie să găsească propriile instrumente, în special prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru a îmbunătății situația românilor din Valea Timocului.

În cadrul dezbaterii s-a evidențiat că aspectele punctate în cadrul Protocolului privind minoritatile nationale dntre România și Serbia sunt aspecte care au mai fost ridicate în multiple rânduri în întâlnirile bilaterale anterioare însă nu a fost înregistrat nici un progres din partea Serbiei, aceasta din urmă folosindu-se de diferențierea artificială a românilor din Timoc în vlahi și români pentru a miniminza importanța comunității și astfel a drepturilor la care aceasta ar trebui să aibă acces. De asemenea, a fost apreciată referirea din cadrul Protocolului la necesitatea extinderii ariei de recepție și transmisie audio-vizuală în limbile minorităților naționale, cu referire la retransmiterea programelor în limba română ale Radio-Televiziunii Voivodina pentru vorbitorii de limba română din Serbia de Est.

În ceea ce privește presiunile la care liderii românilor din Timoc sunt supuși de către autorități, a fost menționat că acestea nu au încetat odată cu semnarea Protocolului , săptâmâna trecută, unuia dintre liderii comunităţii românești din Zaicear, lider care lucrează la biblioteca din localitate, domnul Slavoljub Gatovici, fiindu-i interzis accesul în bibliotecă de către directorul bibliotecii în urma unei intervenţii televizate în care dl. Slavoljub Gatovici a vorbit despre tradiţiile şi obiceiurile zonei în care trăiesc vlahii. În același timp, autorităţile locale din Negotin i-au impus preotului prototop român Boian Alexandrovici să dea jos plăcuţa pe care era trecut numele protopopiatului Dacia Ripensis şi care era fixată pe sediul protopopiatului. Aceste acțiuni ale unor autorități publice din Serbia sunt în contradicție cu textul protocolului semnat la 1 martie 2012 între România și Serbia.

În ceea ce privește Soluțiile pe care România trebuie să le implementeze în perioada următoare, acestea vizează domenii cum ar fi: cosolidarea sectorului neguvernamental românesc din Valea Timocului, sustinerea coagulării politice a comunităților românești din Voivodina și Timoc, precum și susținerea construirii de noi biserici ale BOR care vor avea posibilitatea să se constituie nu doar în centre spirituale dar vor putea organiza evenimente culturale și cursuri (de week-end sau de vară) de limba română pentru învățarea scrisului și cititului în limba română de către copii și tinerii Timoc, limba română păstrându-se în comunitatea timcenilor din 1833 până în prezent exclusiv pe cale orală.

Soluţiile viitoare ale autorităţilor din România pentru îmbunătăţirea situaţiei românilor timoceni:

-diplomatie:
-menținerea problemei în atenția comunității internaționale și a partenerilor europeni, cu monitorizare internațională;
-sporirea contactelor bilaterale;

-finanțare ong:
-continuarea finanțării ONGurilor românești din Timoc;
-cursuri de scriere și management de proiect pentru ONGurile românești din Timoc care suferă la acest capitol;

-susținerea coagulării politice a comunității romanești din Serbia astfel încat să fie eliminată diferențierea artificială între românii din Voievodina și vlahii din Timoc;
-românii nu vor putea avea forță sufienientă atâta timp cât vor continua să fie divizați în două comunități importante, în Voivodina si Timoc.
Astfel, România trebuie să susțină unificarea structurilor de reprezentare politică într-o structură federativă care să reprezinte unitar interesele comunității românești.
Românii din Timoc pot sa vină cu un aport numeric consistent iar cei din Voivodina cu o experiență mai mare în apărarea intereselor în fața autorităților sârbești;
-Protejarea liderilor românilor timoceni împotriva persecuției autorităților sârbești inclusiv prin intermediul unei asistențe judiciare (case de avocatura);

-finanțare biserici ale BOR:
-susținerea construcției de noi biserici în satele românești din Timoc;
-ridicarea de troite în satele care urmează să aibă biserici ridicate ulterior;
-susținerea preoților misionari care merg în Serbia, în Timoc;

-extindere media românească în Timoc:
-susținerea unor publicații bilingve având în vedere că românii timoceni stiu doar să vorbească în limba română, neavând oportunitatea de a învăța să scrie și să citească;
-extinderea frecvențelor stațiilor radio din Drobeta Turnu Severin și sprijinirea introducerii unui procent de 30% din știrile locale despre situația din Valea Timocului;
-susținerea agenției de știri TimocPress;
-deschiderea unui post public TV și unui post public radio pentru românii din Timoc (sediul poate fi la Drobeta Turnu Severin pentru a facilita prezența liderilor timoceni la emisiuni);
-sprijinirea difuzării în Timoc a posturilor din Voivodina care au emisiuni românești, emisiuni care să conțină și o secțiune de știri din Timoc;

Cultură:
-deschiderea unei filiale a ICR în Timoc;
-deschiderea unor centre culturale (alături de biblioteci și școli) în incinta bisericilor;
-manifestări culturale: festivaluri, expoziții, lansări de carte, caravana teatru de papuși (ca în Bugeac), reprezentații teatrale ale unor Teatre din România

Educație:
-școli și biblioteci pe lângă bisericile BOR - bisericile vor fi construite din start având facilitatea organizării cursurilor – în aceste locații pot fi înființate unități școlare private;
-organizarea de cursuri de limba romană în colaborare cu bisericile BOR din Timoc și în parteneriat cu ONGurile sau alte structuri românești din Timoc;
-Scoala de duminică, pentru scrisul și cititul in limba română, în biserică;
-Cursuri de vară susținute cu voluntari studenți de la facultățile de litere în organizarea DRP, Facultati de Litere din România, biserici BOR Timoc, ONGurile sau alte structuri românești din Timoc;

-Burse de studii în Romania:
-marirea numărului de burse;
-selecție riguroasă pentru ca acum vin pe locurile pentru etnici români și persoane care nu sunt etnici români;

Toți participanții au apreciat organizarea acestei dezbateri, ridicându-se propunerea ca un nou eveniment pe acest subiect să fie organizat spre sfârșitul anului dar și adresarea invitației către tineri să meargă și să viziteze comunitatea românească din Timoc.

Dezbaterea a afost organizată de TNL Sector 5.

Sursa: Romanian YouthVoice.ro

vineri, 17 februarie 2012

Tolerance.ro: Russian Ambassador in Chișinău, Republic of Moldova, to start new diplomatic scandal



Valerii Kuzmin, the Russian Ambassador in Chișinău, Republic of Moldova declared that his country plans to open a Consulate in Tiraspol, in Transnistria, the unrecognized separatist region of the Republic of Moldova, Tolerance.ro reports.

Speaking with one representative of the unrecongnised Transnsitria, he confirmed that although Republic of Moldova is against this Consulate, sunner or later Russia will open it…

So, Should we understand that Kuzmin wanted to say that that sooner or later Russian Federation will recognize the independence of Transnsitria ?

Source: Tolerance.ro

CatalinCornea.ro: Cine este puterea regională? sau… Ce nu poate România, face Turcia!



Turcia este una dintre ţările cel mai puţin afectate de criza care a început la sfârşitul anului 2008. Produsul Intern Brut al statului turc a crescut cu 10,2% în prima jumătate a anului 2010, marcând cea mai dinamică evoluţie din Europa. În acest context, Turcia continuă să uimească Europa prin politica ambițioasă a investițiilor publice: un nou canal de navigaţie care va lega Marea Neagră de Marea Marmara (o alternativă la Strâmtoarea Bosfor), calea ferată subterană Marmaray (care va face legătura între Europa şi Asia pe sub Canalul Bosfor) și mai nou construcția de avioane.

Zilele trecute autorităţile turce au declarat că vor să înfiinţeze un operator aerian regional, care să-şi producă singur avioanele de pasageri pentru cursele de linie. Așadar, Turcia se apucă de construit avioane! Construcția de avioane pentru pasageri este o industrie exclusivistă, dominată de doi coloși: Boeing şi Airbus.

Foarte interesant este că o altă mare țară din regiunea Mării Negre începea construcția de avioane de pasageri încă în urmă cu 30 de ani… Avionul se numea ROMBAC 1-11 și după cum deja cred că v-ați dat seama era construit în România.

Primul avion a fost terminat în luna august 1982 și a fost prezentat presei și oficialităților române la 27 august 1982, fiind primul avion de pasageri cu reacție construit în România.

Înainte de 1989, Fabrica de Avioane București, actuala Romaero Băneasa, a construit 9 aparate de acest tip (plus două neterminate). ROMBAC 1-11 era la acel moment, singurul avion comercial cu reacție din Europa comunistă, cu excepția URSS, proiectul ROMBAC prevăzând a fi construite un număr total de 80 de avioane.

Care credeți ca a fost viitorul avionului comercial românesc?
Este limpede, nu-i așa?

Proiectul a fost abandonat, așa cum România a fost abandonată prăduitorilor care au administrat-o în perioada post comunistă (sau neo-comunistă)…

Dacă România nu a putut să își fructifice experiența și să continue construcția de avioane comerciale, probabil că o va face Turcia!
Succes!

Sursa: http://catalincornea.ro/2012/02/03/cine-este-puterea-regionala-sau-ce-nu-poate-romania-face-turcia/

luni, 30 ianuarie 2012

Romanian Youth Voice: Efectul alegerii primarilor intr-un singur tur: maghiarizarea Transilvaniei

re Adoptarea legii privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, in speranta PDL de a-si mari şansele de a-si păstra numărul de primari pe care îi deţin deja, reprezinta o enorma gresala istorica. Legea este defapt o sinecura pentru UDMR care este in realitate profitorul principal al acestui sistem de vot.

Astfel, UDMR este avantajat de alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin si asta pentru ca au sanse mari, teoretic, sa-si mentina actualii primari in functie si sa isi aleaga noi primari in toate localitatile din Transilvania in care cel putin 20% - 30% din populatie este de etnie maghiara. Votul etnicilor maghiari nu este unul politic, ci unul etnic, asftel incat cu 20-30 procente UDMR va obtine postul de primar in majoritatea cazurilor…

Nu inseamna asta ca adoptarea legii este defapt tradare nationala?

Ironic este ca principalul oras care va pierde primarul român este Targu-Mureș... condus acum de PDL-istul Dorin Florea.

Sursa: Romanian YouthVoice.ro

Tolerance.ro: Serbia accepts a Romanian consulate in Timoc after numerous bilateral negotiations

re The Government of Serbia approved the opening of the General Romanian Consulate in Zaicear, Timoc, Eastern Serbia, a region with a significant Vlach (Romanian) community. The Consulate was subject to numerous bilateral negotiations, but until now Serbia refused to agree with the Consulate, Romanian Global News reports.

The gesture of Serbia can be one of sincere opening towards finding solutions for the problems of the Romanians/Vlachs in Timoc Valley or it can be just a singular action designed to convince Romania of the good intentions of Belgrade.

Asked by the Romanian Global News Agency to give a feedback on the decision, the leaders of the Romanians/Vlachs in Timoc welcomed the decision of the Serbian Government but underlined that a true opening should be followed by other measures like:
-ceding the leadership of the The National Council of the Vlach Minority which has been overtaken by the Serbian mainstream parties;
-the introduction of the education in Romanian language in the schools with Romanian/Vlach children;
-the elimination of all obstacles to rebuild the Churches of Romanian Ortodox Church in Romanian villages from Timoc Valley.

According to the daily newspaper Politika, the Government of Serbia approved the opening of the General Romanian Consulate in Zaicear, Timoc, Eastern Serbia and the Consulate would thus be available for citizens for Bor, Zaiecar, Nis, Pirot, Pčinj and Jablanički counties.

Source: http://tolerance.ro/portal/minorities/serbia-accepts-a-romanian-consulate-in-timoc-after-numerous-bilateral-negotiations/

România, avantajată de o viitoare Unire cu Republica Moldova

re Marți, 24 ianuarie 2012, Cafeneaua Liberală Brătianu din București a găzduit dezbaterea cu genericul: “Republica Moldova – o problemă sau un beneficiu pentru România într-o viitoare unificare?”. Evenimentul a fost organizat de Clubul Liberal pentru R.Moldova cu prilejul împlinirii a 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române (Mica Unire), în 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, scrie Tudor Cojocariu pe http://voxreport.unimedia.md, preluata de Romanian Youth Voice.

În cadrul dezbaterii, organizate în formatul Karl Popper , cei doi afirmatori și negatori au adus argumente și contraargumente în favoare și, respectiv în defavoarea unei eventuale reunificări, din perspectiva statului român actual. Argumentele aduse în discuție de către echipa afirmatoare au ținut de istorie, națiune, limbă, religie, valori, tradiții, precum, toate comune, precum și argumente de ordin politic, economic și social.

Echipa afirmatoare a accentuat faptul că Unirea RM cu România ar reprezenta un beneficiu pentru cea din urmă datorită faptului ca i-ar permite să-și recapete un teritoriu care îi aparține; i-ar oferi posibilitatea statului român să devină o putere regională, avantaje în plan economic datorita potențialului agricol (teren arabil), turistic (obiective turistice precum Cetatea Soroca, Mileștii Mici, Cricova etc.) și social, prin diversitatea civilizatională, culturală și etnică. A fost evidențiat faptul că dacă la ora actuală în România există 89% etnici români, după unificare procentul s-ar reduce cu aproximativ 4%, ceea ce nu ar fi o pierdere semnificativă pentru Romania, mai ales datorită faptului că în felul acesta ar putea fi rezolvată problema maghiara (maghiari vor reprezenta în jur de 2% din populația României) și cea rusă (aproximativ 1%), neavând drept de reprezentare în Parlament ca minoritate etnică, sau cel puțin s-ar evita existența unui partid etnic cu reprezentare majoră.

Totodată, echipa afirmatoare a scos în evidența faptul că, în contextul unei eventuale Uniri, România ar cheltui aproximativ 12% din bugetul de stat pentru aducerea la același nivel salarial a cetățenilor RM angajați în instituții. Pe de altă parte, echipa negatoare a adus în discuție problema transnistreană, situația politică și economică instabilă din RM, diferențele interculturale (în primul rând minoritățile-zestre ale perioadei sovietice, rusofone) și faptul că majoritatea cetățenilor statului moldovean nu se simt și nu se declară ca fiind români (conform sondajelor de opinie, recensământului etc.), oscilând între Uniunea Euroasiatică și Uniunea Europeană, în dependență de partidele aflate la guvernare.

Către final, conform regulamentului de desfășurare, publicul a desemnat echipa câștigătoare, respectiv cea afirmatoare. Menționăm că dezbaterea organizată cu priljul ”Micii Uniri” este prima dintr-o serie de dezbateri publice organizate de către CLM. Clubul Liberal pentru R. Moldova reprezintă inițiativa unui grup de tineri din România și R. Moldova, care împărtăşesc valorile liberale și europene şi care se regăsesc într-o nouă structură susținută de Tineretul Naţional Liberal din România și din care fac parte atât membri de partid, cât şi simpatizanţi.

Sursa: http://www.youthvoice.ro/sora-basarabia/romania-avantajata-de-o-viitoare-unire-cu-republica-moldova/

vineri, 6 ianuarie 2012

CatalinCornea.ro: Despre înfiinţarea canalului în limba engleză “TVR Europa” prin comasarea “TVR info” cu “TVR3“

Să ne uităm ce mijloace media are România pe plan internațional (adică de limbă engleză/franceză în special).

Păi sunt câteva publicaţii/portaluri de limba engleză la Bucureşti care sunt eventual citite de străinii care ajung în România. Atât! Noi nu suntem prezenţi mediatic în limba engleză pe plan internaţional. Cum se prezintă celelalte state?

Pentru statele ale căror limbi sunt de circulaţie internaţională (în special engleză/franceză) sau cunoscute de multă lume (pentru că sunt uşor de învăţat, vezi italiana sau spaniola) deja multe din canalele TV interne fac şi rolul de canal media extern. Cei ale căror limbi sunt mai complicate şi au şi ceva interese în această lume (de ex Germania şi Rusia) şi-au făcut canale în limba engleză pentru promovare, comunicare (unii ar spune chiar şi propagandă).

Nu ştiu dacă aţi studiat sau nu activitatea RT adică Russia Today, canal ruseasc în limba engleză pe care îl găsiţi frecvent în hotelurile din UE… Ei bine, RT are periodic ştiri sau materiale cu un vădit caracter antiromâneasc (alţii ar spune de apărare a intereselor ruseşti în zona de confluenţă a intereselor ţărilor noastre). Aceste materiale defavorabile României şi românităţii sunt propagate fără nici o problemă în UE… Şi cum am spus, nu o face doar Rusia. Majoritatea statelor importante au canale media internaţionale (în principal de limba engleză) care le promovează/apără interesele naţionale.

Noi, noi cu întunericul nostru “sporim a lumii taină” cum spune poetul…. Adică avem 7 canale (parcă) la TVR, dar niciunul în engleză… nu credeţi că e niţel aberant?

Cred că printre primele măsuri de reorganizare a acestei televiziuni trebuie să fie transformarea a 1-2 canale (aş opta pentru comasarea TVR info cu TVR3) într-un canal de limba engleză (TVR Europa, de ex).

Sursa: http://CatalinCornea.ro

Tolerance.ro: Republic of Moldova calls for replacing the Russia-led peacekeeping force in its breakaway transnistrian region by an international civi

re A Russian military man of the „peacekeeping” forces serving in the security zone of Moldova’s separatist transnistrian region shot dead with a kalasnikov a local driving a car in the morning of January 1 for not stoping his car at a checkpoint on the bridge over the Dniester, Tolerance.ro reports.

The Russian ambasador in Chisinau, Valeri Kuzmin, declared that the „peacemaker” had to shoot the 18-year-old boy since his car was stollen, and he did not have a driving licence. The interior minister in Chisinau confirmed that the declarations of the Russian ambasador are NOT true.

Meanwhile, local residents organised a protest against Russian peacekeepers in the region. The protest was organised by the fellow villagers of the killed man. They gathered in front of the checkpoint and said they would protest until “the peacekeepers posts in the conflict security zone are removed”.

“The Russian peacekeeper should not have fired at the young man because he posed no threat to the people around,” Moldovan Deputy Prime Minister for Reintegration Eugen Carpov said.

Moldovan officials consider that the Russian peacekeepers stationed at a checkpoint in a separatist region where an 18-year-old man was fatally shot have no reason to carry guns.
Also, the oficials in Chisinau asks the international community to support in convincing Russia to withdow the military forces and replace them with a civilian international mission.

More details: Tolerance.ro