Bugeacul este Basarabia istorică, o regiune de stepă a fostului voevodat al Moldovei, azi situată la sud de Republica Moldova, între hotarul acestui stat, Dunăre și Marea Neagră.
joi, 14 iunie 2007
Fostii candidati la functia de Primar il sustin in turul II pe Chirtoaca
Tur in zona Berthelot – 11 august
-
Dragi cititori, Sunteti invitati la un tur arhitectural cu autorul blogului
Case de Epoca, in eleganta zona axata pe Strada Mathias Berthelot, imediat
la n...
Problema lui Dragnea: funcționarii și procurorii
-
[image: re]A.
Liviu Dragnea, prezent la lucrările atelierului ‘Dezvoltare regională și
reformă administrativă’ al PSD, organizat la Parlament a declarat că ...
Cătălin Cornea: Să ne ferim de reformatori!
-
[image: re]Cu toții știm că discursul public bun de zăpăcit electoratul se
concentrează mai mereu pe ideea de reformă. De la redenumirea unor
instituții (v...
Cătălin Cornea: Să ne ferim de reformatori!
-
[image: re]Cu toții știm că discursul public bun de zăpăcit electoratul se
concentrează mai mereu pe ideea de reformă. De la redenumirea unor
instituții (...
Logica ministrului delegat
-
[image: re]Crearea poziţiilor de ministru delegat a fost de la bun început
un simplu exerciţiu de împărţire politică a unor funcţii pe care trebuia să
le ...
Condei.ro: Incă o escadrilă de avioane F-16 ?!
-
[image: re]În contextul negocierilor în legătură cu ”Pactul pentru
apărare”, ministrul Mircea Dușa a anunțat că România își dorește cumpărarea
altor 12 av...
Logica ministrului delegat
-
Logica ministrului delegat[image: re]Crearea poziţiilor de ministru delegat
a fost de la bun început un simplu exerciţiu de împărţire politică a unor
funcţ...
Sanpetru si Pavel pe stil vechi
-
Cantare de lauda la Sfintii Apostoli Petru si Pavel Învăţaţi şi neînvăţaţi,
dar aceiaşi în duhul,Puternici ca îngerii în a Domnului iubire,Petru cel
simplu...
În 1812, când Imperiul Rus a anexat partea de răsărit a voevodatului a Moldovei, între Prut și Nistru, autoritățile imperiale au extins numele de Basarabia la tot teritoriul anexat, folosind pentru Basarabia istorică denumirea turcească de Bugeac. Regatul României a menținut aceste denumiri între 1918 și 1940. În 1940, regiunea a fost preluată de Ucraina în cadrul URSS, în urma Pactului Hitler-Stalin.
Istoria Bugeacului
Teritoriul actualului Bugeac (12.400 km pătrați) a făcut parte din vechiul regat Dacic al lui Burebista; partea sa sudică a fost adusă temporar sub stapânire romană. După ce a trecut în sec. IX-XII prin mai multe stăpâniri, fiind spațiu predilect de așezare a migratorilor (turanici), genovezii încep să construiască mai multe cetăți pe litoralul Marii Negre, dar și pe brațul Chilia din Delta Dunării. Cetățile Oblucița, Chilia și Cetatea Albă au fost toate ori construite ori extinse de genovezi. În prima parte a secolului al XIV-lea, acest teritoriu intră în stăpânirea lui Basarab I, unificatorul Țării Românești, care pe atunci se numea Basarabia. Ulterior, Moldova preia aceste cetăți, mai ales sub domnia lui Alexandru cel Bun (1399-1432) și păstrază pentru această regiune moștenită de la Basarabi, numele de Basarabia. În 1484, Moldova lui Ștefan cel Mare este nevoită să renunțe la cetățile de la Marea Neagră și de la Dunăre în favoarea Imperiului Otoman, care denumește regiunea Bucak (citește : Bugeac), însemnând în turcește : "Ținut de frontieră".
De la 1484 și până la 1812, Bugeacul, care după 1538 va include și cetatea Tighina, face parte din pașalâcul (provincie) turcesc de la Silistra. Tătarii așezați aici devin populația majoritară. Regiunea este cedată rușilor după Pacea de la București din 1812, împreună cu Moldova de la est de Prut. Autoritățile imperiale rusești au alungat populația tătară și o parte din cea moldoveană spre Dobrogea, invitând în schimb din Dobrogea Bulgari și Găgăuzi ortodocși, iar din alte țări germani, Ruși și Ucraineni să le ia locul. Scurta stăpânire moldovenească, lunga ocupație turcească apoi rusească, precum și procesul de colonizare de după 1812, explică populația eterogenă a regiunii.
Între 1856 și 1878, o bună parte a Bugeacului, ca parte a județelor Cahul, Bolgrad și Ismail, au intrat sub stăpânirea Moldovei, respectiv a României după 1859.
În 1918 teritoriul trece în componența României, iar în 1940 este anexat de Uniunea Sovietică, care îl atribuie RSS Ucrainene. Conform unei înțelegeri între Hitler și Stalin, populația germană emigrează în al 3-lea Reich. În locul acesteia este colonizată populație ucraineană și rusă. Astfel, ucrainenii reușesc să-i devanseze numeric pe români. Inițial, la data de 7 august 1940, Bugeacul a fost constituit într-o regiune administrativă a RSS Ucrainene : Regiunea Izmail, dar la data de 15 februarie 1954, a fost anexat Regiunii Odesa.
Între 1941 și 1944 teritoriul reintră în componența României, dar în 1944 este reocupat de trupele sovietice. Tratatul de pace din 1947 confirmă stăpînirea sovietică asupra Basarabiei, inclusiv a Bugeacului.
În 1991, ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice, Bugeacul devine parte a Ucrainei.
Cum credeti ca se va solutiona conflictul din Transnistria?
www.condeiulardelean.ro
The International Festival and Competition "George Enescu"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu