sâmbătă, 26 martie 2011

Romanian Global News: Limba romana readusa in spatiul public si in inima romanilor din Hagi-Curda si Satul Nou din Sudul Basarabiei

Primele doua zile ale caravanei teatrului si folclorului romanesc organizata de Institutul Cultural Roman la romanii din Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa) au fost un adevarat succes. Pentru prima data la Hagi-Curda (raionul Ismail), vineri, 18 martie, arstistii papusari ai Teatrului Colibri din Craiova si Dorul Basarabean au fost primiti de aproximativ 400 de copii, tineri si adulti gata sa intre in lumea povestilor lui Ion Creanga si a traditiilor populare romanesti, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Indiferenti la frigul de afara, dar mai ales la cel din casa de cultura din localitate in care pana si curentul electric le-a jucat feste, artistii si publicul au trait la intensitate maxima fiecare moment. Primarul din localitate prezent in sala a primit din partea organizatorilor, Institutul Cultural Roman si Asociatia Basarabia, o diploma de excelenta pentru promovarea limbii si culturii romane.

Este pentru prima data in ultimii ani cand la Hagi-Curda vine un teatru de papusi pentru copii. Si tot aici, pentru cei aproximativ 4000 de romani din localitate, Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" arata altfel decat anul trecut cand caravana a trecut pe acolo. Acum pe exterior au disparut schelele si cu totii asteapta ca, in curand, in interior, pe peretii sai sa se vada pictati sfintii romani. Biserica este singurul lacas de cult din aceasta regiune aflat in subordinea Patriarhiei Romane s a fost construita cu sprijinul Consiliului Mondial Roman si al Romaniei. Ea va fi sfintita anul acesta.Ieri, 19 martie, la Satu Nou (raionul Reni) aproximativ 250 de romani din zona au fost si ei partasi la o seara romaneasca de neuitat.

In locuri in care fiecare zi inseamna o lupta pentru supravietuire pentru limba si cultura romana, saptamana aceastea ele vor fi puse la rang inalt prin arta actoriceasca, povestile lui Creanga, muzica si dansurile populare romanesti.Urmatoarele opriri vor avea loc pe 20 Martie la Frumuşica Veche - raionul Sărata, in 21 Martie - la Vădeni-Moldova - raionul Cetatea Albă, pe 22 martie la Borisăuca- raionul Tatarbunar, pe 23 martie la Dumitreşti - raionul Chilia si in 24 Martie la Erdek-Burnu – raionul Ismail.
Sursa: Romanian Global News

Niciun comentariu: