luni, 25 iunie 2007

La Buţeni, comuniştii nu-şi recunosc înfrângerea


* Candidatul comuniştilor a cerut "să fie declarate nule alegerile locale generale din 03.06.07 desfăşurate în satul Buţeni, r-l Hânceşti".
* Deoarece protestele alegătorilor nu erau autorizate, la intrarea în sat au fost aduse detaşamente de poliţişti şi carabinieri, înarmaţi cu veste antiglonţ, bastoane de cauciuc şi scuturi.
* Curtea de Apel Chişinău a menţinut în vigoare hotărârea Judecătoriei Hânceşti.

"Noi avem primar!", "Nu vrem alegeri repetate!", "Vrem dreptate!" - asta scandau, joi, câteva sute de oameni la intrarea în satul Buţeni, raionul Hânceşti, fiind nemulţumiţi de hotărârea Judecătoriei raionului Hânceşti din 15 iunie 2007. Conform acesteia, în satul Buţeni se anulează rezultatul alegerilor din 3 iunie şi se organizează un scrutin repetat, dar fără participarea candidatului Anatolie Postolachi, care a fost ales din primul tur, obţinând peste 50 la sută din voturi.

Mărul discordiei

Totul a pornit de la o aşa-numită contestaţie (plină de greşeli gramaticale), depusă de candidatul Partidului Comuniştilor, Eremia Alexei, în care acesta a cerut "să fie declarate nule alegerile locale generale din 03.06.07 desfăşurate în s. Buţeni, r-l Hânceşti" şi "a obliga CEC să dispună efectuarea, potrivit art. 138 Cod Electoral, a votării repetate şi excluderii concurentului electoral Anatolie Postolachi din partea AMN din buletinele de vot". Contestaţia a fost semnată la 7 iunie 2007, deci cu o zi mai târziu decât limita prevăzută de articolul 66 al Codului Electoral.

Printre "încălcările" sesizate de candidatul comunist se numără folosirea resurselor administrative (biroul, telefonul), intimidarea unor cetăţeni ai satului şi aflarea lui A. Postolachi, între orele şapte-opt, în biroul secţiei de votare. Toate acestea sunt infirmate de ţăranii din Buţeni şi de preşedintele Secţiei de votare.

Peste un timp, în mulţime a apărut, vădit emoţionat de prezenţa atâtor susţinători, şi primarul Anatolie Postolachi, ales pentru al treilea mandat consecutiv. Dumnealui a afirmat că a fost victima unor intimidări, adăugând că "m-a avertizat cineva că, chiar dacă voi câştiga cel de-al treilea mandat, nu voi fi confirmat în funcţie de către instanţa de judecată. Mi-a părut o glumă, dar lucrurile vorbesc de la sine".

Ba nu, ba da

Interesant este faptul că, până la aprobarea contestaţiei lui Eremia Alexei, judecătoria o considerase ca fiind fără temei. "La 7 iunie, adică mai târziu decât prevede legea, a fost depusă această scrisoare, n-o pot numi contestaţie. În şedinţă, Judecătoria Hânceşti a decis să respingă 'contestaţia', ca neîntemeiată şi cu termenul expirat. După aceea, la influenţa nu ştiu cui, am fost informaţi că a fost acceptată contestaţia şi mandatul primarului nu este validat", a completat Ion Garbuz, preşedintele CEC Buţeni.

Protest "monitorizat" cu bastoane de cauciuc şi scuturi

Deoarece manifestaţia era neautorizată, la intrarea în sat au fost aduse detaşamente de poliţişti şi carabinieri, înarmaţi cu veste antiglonţ, bastoane de cauciuc şi scuturi. Poate prea mulţi pentru nişte oameni simpli, care au venit doar cu sticle de apă şi care doresc să li se respecte alegerea pe care au făcut-o. "Am venit cu mâna goală. N-avem topoare, furci. Nu vrem război. Vrem doar să se facă dreptate", se revoltau ţăranii, întrebându-se, totodată, "cum poate fi el primar (candidatul comunist, A. Eremia ' n.n.) dacă stă ascuns? De ce nu vine să discute cu noi?".

La ora două era aşteptată decizia Curţii de Apel Chişinău. Aceasta a fost însă amânată pentru a doua zi (vineri), din cauza lipsei avocatului apărării. La aflarea veştii, oamenii nu doreau să plece, spunând că vor lupta până la urmă. Conducerea comitetului organizatoric a decis, totuşi, ca toţi să meargă pe la casele lor şi să se reunească, din nou, a doua zi. "Vă mulţumesc pentru că aţi venit. Vă rog să reacţionaţi cu calm şi să ne susţinem unii pe alţii. Numai astfel vom putea învinge", a declarat în faţa mulţimii I. Garbuz.

Vineri, Curtea de Apel Chişinău a menţinut în vigoare hotărârea Judecătoriei Hânceşti. Asta înseamnă că, peste două săptămâni, vor avea loc alegeri repetate. "Scopul final al acestei acţiuni este excluderea mea din listă şi din funcţia pe care o deţin din 1999. În cazul în care se va decide neparticiparea mea în alegerile repetate, voi merge să-mi caut dreptatea la CEDO", a declarat Postolachi.
Nici alegătorii n-au de gând să cedeze'

Ieri, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru TIMPUL că decizia de a-l include sau nu pe A. Postolachi în buletinul de vot al scrutinului repetat din satul Buţeni, trebuie luată de instanţa locală. 'Cei care l-au înregistrat, aceia şi vor decide participarea sau neparticiparea lui', ne-a spus Ciocan.

Ion Surdu,

stagiar la TIMPUL
http://www.timpul.md/

Niciun comentariu: