autor: M.R.
Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) din România, a apărut proiectul metodologiei privind şcolarizarea tinerilor din R. Moldova. Deocamdată însă documentul nu a fost aprobat oficial. Potrivit secretarului de stat în Învăţământul superior din România, Dumitru Miron, proiectul urmează să fie discutat şi analizat de specialişti şi doar după aceasta va fi adoptat oficial. Miron susţine că, în conformitate cu legea, proiectul trebuie să stea pe site 30 de zile până la adoptare, însă el consideră că acesta va fi votat în cel mult două săptămâni.
2275 de burse
După cum am anunţat şi mai devreme, în proiect e specificat că pentru studiile preuniversitare sunt prevăzute 850 de locuri cu bursă şi 150 de locuri fără plata taxelor de şcolarizare şi fără bursă. Iar pentru studiile universitare şi postuniversitare sunt prevăzute 1275 de locuri. Dintre acestea, pentru studii de licenţă sunt distribuite o mie de locuri subvenţionate de la buget, cu bursă şi 50 – subvenţionate de la buget, dar fără bursă. Pentru studii de masterat sunt oferite 90 de locuri cu bursă şi 75 fără bursă, iar pentru doctorat şi rezidenţiat sunt prevăzute câte 30 de burse. Bursele pentru studii postuniversitare sunt destinate cetăţenilor din R. Moldova, care au studiat în România.
Dosarele de înscriere vor fi transmise prin poştă
Documentul prevede că, în perioada 10-25 iulie, tinerii din R. Moldova care doresc să obţină o bursă de studii la liceu în România vor transmite dosarele de înscriere prin poştă, recomandat, sau le vor depune la centrul desemnat de Inspectoratul Şcolar al jud. Iaşi (Liceul „M. Eminescu”, str. Nic. Bălcescu 24, Iaşi, cod 700117). Listele cu rezultatele concursului vor fi afişate la data de 31 iulie.
Doritorii de a face studii universitare şi postuniversitare în România (cu excepţia candidaţilor la rezidenţiat – n.r.), vor depune dosarele de înscriere sau le vor transmite prin poştă, recomandat, la MECT (str. Spiru Haret 12, sector 1, Bucureşti, cod 010176) în perioada 1 iulie - 10 august.
Fără examen
Admiterea atât pentru licee, cât şi pentru învăţământul universitar se va face fără examen. Pentru absolvenţii clasei a IX-a din R. Moldova, se va lua în calcul media generală obţinută la examenul de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a IX-a, care are o pondere de 50% în calculul mediei de admitere.
Pentru studiile universitare, media de admitere se va face din media de absolvire a anilor de liceu şi media examenului de bacalaureat.
Doar la profilurile artistic, sportiv şi teologic, înmatricularea (atât pentru studii liceale, cât şi de licenţă – n.r.) este condiţionată de promovarea probelor de aptitudini.
Menţionăm încă o dată că documentul publicat pe site-ul METC (www.edu.ro) ar putea suferi modificări. JURNAL va reveni şi în ediţiile viitoare cu detalii pe marginea acestui subiect.
http://www.jurnal.md/article/3500/
Victor Roncea suprins de Agerpres în 13 iunie 1990: O fotografie cu mine
fotografiind
-
Am găsit întâmplător în Arhiva Agerpres o fotografie cu mine fotografiind.
Acțiunea surprinsă se petrecea pe 13 iunie 1990, pe la orele prânzului. Mă
văd t...
Acum 4 săptămâni
Un comentariu:
Ultimele detalii si rezltatele admiterii - pe www.basarabeni.ro
Trimiteți un comentariu