joi, 30 august 2007

Timpul.md: Tudor Gheorghe: „La Chişinău întotdeauna vin ca la neamuri”

La 31 august, în cadrul manifestărilor consacrate Zilei Limbii Române, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc concertul extraordinar „În căutarea dorului pierdut”, cu Tudor Gheorghe, reputatul interpret din România. Cu această ocazie i-am solicitat artistului un scurt interviu.


Nicolae Roibu


- Maestre, suntem bucuroşi să vă revedem la Chişinău…

- M-am şi pornit la drum. Am venit de la Craiova la Bucureşti şi astăzi urmez calea spre Chişinău.

- De către cine aţi fost invitat la Sărbătoarea Limbii Române?

- M-au chemat să le cânt basarabenilor dl academician Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, şi primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Am o deosebită plăcere să particip la această sărbătoare frumoasă. Vin cu un spectacol foarte interesant - „În căutarea dorului pierdut”. Este vorba de un spectacol-recunoaştere, într-un fel, de familiarizare a noii generaţii cu valorile esenţiale ale cântecului popular românesc interbelic.

- Aţi participat şi la alte ediţii ale Zilei Limbii Române?

- La primele două ediţii. Pe urmă, n-am mai fost invitat.

- Ce simbolizează pentru dvs. această sărbătoare?

- E o sărbătoare foarte frumoasă. E un lucru extraordinar că în R. Moldova se serbează Ziua Limbii. Ar trebui ca toate ţările din lume să ia exemplu şi să dea o zi în care să fie sărbătorită limba, pentru că aşa cum trăim astăzi - agresaţi de limba engleză şi, mai puţin, de cea franceză -, se duce dracului frumuseţea limbii noastre.

- Cine vă însoţeşte?

- Patru muzicieni, cu care cânt în ţară şi în lume de vreo şase ani.

- Cu ce sentimente veniţi la Chişinău?

- Cu multă dragoste şi cu bucuria enormă de a-mi revedea prietenii şi pe toţi cei care mă iubesc şi pe care eu de asemenea îi iubesc. La Chişinău întotdeauna vin ca la neamuri…

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=600&idRubric=6216&idArticle=14897

Niciun comentariu: