luni, 29 octombrie 2007

Fronturile provocarilor anti-Romania

Provocarile la adresa Romaniei vin pe banda rulanta dinspre Est, ca si dinspre Vest. Iar telefoanele sunt sau par gripate, si pe firul rosu, si pe firul albastru.

Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca - actuala regiune transnistreana - a fost infiintata de Stalin in 1924 ca un atentat direct la Romania Mare. Agentul NKVD insarcinat cu fondarea republicii era un etnic rus, Grigorii Ivanovici Borisov, expulzat din Basarabia romana pentru agitatie bolsevica. Pe 8 octombrie, la Harcov, in Ucraina sovietica, Borisov incheia proclamatia cu un "Traiasca Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, leaganul Romaniei Sovietice". Dupa douazeci de ani, visul lui Stalin s-a implinit.

Astazi, nici nu s-a incruntat bine Vladimir Putin la Europa ca Borisovul de la Chisinau, Vladimir Voronin, se ratoieste din nou la Romania, cu aceleasi texte de RASSM: "Noi n-avem scopuri sa intoarcem Moldova lui Stefan cel Mare inapoi - macar ca ar fi un act istoric foarte just - dar noi avem scopul sa ne integram in Europa unita, mare...", spune Voronin imaginandu-si in mod clar Uniunea Europeana drept o noua URSS. Pentru ca Voronin nu vrea sa renunte nici la "brandul" comunismului, nici la pretentiile ideologiei sovietice de deznationalizare prin inventarea unei "limbi moldovenesti" si a unui "popor moldav".

Amenintarea nu este noua. Ea a mai fost formulata la inceputul anului, dupa infiintarea in Romania a unei asa-zise "comunitati moldovenesti" , primite cu aplauze in Parlamentul de la Chisinau. "Noi o sa raspundem adecvat la toate incercarile de a diminua pozitia Moldovei in lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca tara independenta si suverana", mai spune Voronin si ca raspuns la o declaratie a presedintelui Traian Basescu legata de Basarabia, in care afirma ca Romania nu va mai tolera nici o provocare a regimului de la Chisinau. Si totusi, acestea curg in continuare. Nu in ultimul rand, pentru ca nu exista aparatul care sa le dea replica. Diplomatia romaneasca - si aici includ si structurile insarcinate cu apararea tarii - se rezuma la cretinism sau tradare in ce priveste apararea drepturilor romanilor din jurul granitelor actuale, daca ar fi sa amintim numai ultimul dezastru legat de "limba moldoveneasca" in UE. Act observat, raportat,
sanctionat si corijat - cel putin pe site-ul Comisiei Europene - tot de catre si numai datorita presei.

Spre deosebire de Romania, Rusia si-a cunoscut intotdeauna interesele de la granita fireasca a Europei:

http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-10-29&id=228616 (ZIUA / Victor Roncea)

Voronin vrea sa stapaneasca peste Moldova lui Stefan cel Mare

Incurajat de presedintele rus Vladimir Putin care a evocat eventuale probleme interetnice in Romania, presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a evocat spectrul unei "Moldove a lui Stefan cel Mare" - referindu-se astfel direct la teritoriul dintre Prut si Carpati. Presedintele Vladimir Voronin a afirmat in emisiunea sa personala de la postul de televiziune NIT: "Noi n-avem scopuri sa intoarcem Moldova lui Stefan cel Mare inapoi - macar ca ar fi un act istoric foarte just - dar noi avem scopul sa ne integram in Europa unita, mare, si acolo o sa fie si Moldova lui Stefan cel Mare, si o sa fie toate celelalte state, si o sa fim si noi toti impreuna", dupa cum informeaza Mediafax si BBC.

Limba moldoveneasca, mai veche ca romana

"Europenii sunt europeni, sunt oameni educati, cu istorie, cu traditii... Daca in tara noastra Constitutia indica ca limba noastra este limba moldoveneasca, daca noi singuri ne apreciem ca moldoveni, atunci cum poate veni unul dintr-o tara europeana si sa spuna ca voi nu sunteti aceia?", s-a intrebat Vladimir Voronin.

Presedintele de la Chisinau a tinut o adevarata prelegere legata de limba moldoveneasca: "Si de aceea noua ne leaga aceste formule - ca noi nu suntem moldoveni, ca suntem romani, ca noi n-avem limba, ca limba moldoveneasca nu exista, ca 650 de ani in urma Stefan cel Mare nu a fost moldovean, ci roman, adica cu patru sute si ceva de ani inainte de a se fi format statul roman (...) Oamenii acestia - si am in vedere conducerea Romaniei - trebuie macar in aritmetica sa se clarifice - cand si ce s-a petrecut in istorie... si atunci sa tragem concluziile respective (...) "Eu n-am nimic impotriva dezvoltarii relatiilor in cel mai desfasurat mod cu Romania, cu cetatenii romani. Avem multe lucruri de facut cu romanii impreuna chiar si pe dimensiunea, pe segmentul european. Dar pana acuma, uitati-va, numai aceste probleme - dintr-o parte cu limba, pe site-ul UE nu trebuie sa figureze limba moldoveneasca. ..".

Relatii deteriorate

Relatiile incordate dintre Bucuresti si Chisinau sunt cauzate de faptul ca autoritatile romane nu percep acum si pentru viitor Republica Moldova ca o tara independenta, suverana si integra, a sustinut Vladimir Voronin. "Si la primele intrevederi cu dl presedinte Ion Iliescu, si la primele intrevederi cu dl presedinte Traian Basescu s-au formulat niste principii privind modul in care urma sa ne dezvoltram relatiile noastre bilaterale (...) Cel mai mult a rezistat Basescu, el a rezistat in jurul a patru-cinci luni, a mers pe aceste principii. De la care, imediat, partea romana se dezice..." a declarat la NIT presedintele Voronin.

"Mata ai spus ca poate e campanie electorala. Da, presedintii Romaniei fiind alesi direct de popor, tin cont si de acest lucru, pentru ca undeva 10-12% de romani, din acei romani care pana in 1940 au avut proprietate, au avut pamant aici in Moldova, neamurile lor, rudele, nepotii mai tin cont ca, daca se intampla Marea Unire, atunci ei pot sa revina la acest pamant, la aceasta proprietate" , a mai afirmat Voronin.

"Nu sunt romanofob"

"Aceasta tema in campaniile lor electorale se prelucreaza, acumuleaza voturi pentru acei care striga mai tare ca noi vrem unire cu Basarabia. Eu am un statut pe care nu-l mai pot schimba - de romanofob - care nu este adevarat... Eu nu am nici o fobie fata de nici un fel de natie, fata de nici un popor, fata de nici un fel om...Categoric, niciodata, indiferent de culoare, de limba, religie, de nu stiu ce (...) Dar eu sunt pus in situatia de a fi presedintele Republicii Moldova, stat independent si suveran si eu sunt obligat sa apar interesul tarii mele. Dar nu sa merg orb, luat de mana de cineva, la propunerile ba de la Est, ba de la Vest..." a afirmat Voronin, vineri seara.

Romani 2,1%

Presedintele Vladimir Voronin a declarat, totodata, ca, in afara de jurnalisti, in Republica Moldova sunt si "politicieni platiti" - "politicieni de la noi, platiti de romani, si foarte regulat si foarte bine platiti". "Aspiratiile noastre europene trebuie sa fie civilizate in primul rand. Si noi nu putem sa ne purtam cum se poarta cineva din Bucuresti. Noi trebuie sa ne ridicam mai sus decat acest comportament (...) Noi o sa raspundem adecvat la toate incercarile de a diminua pozitia Moldovei in lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca tara independenta si suverana", a mai declarat Voronin. Intrebat daca agreeaza ideea unui plebiscit in problema unei eventuale uniri cu Romania, in problema denumirii limbii si in alte chestiuni privind raporturile dintre Romania si Moldova, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca "un astfel de referendum a avut loc la 1 octombrie 2004 cand s-a desfasurat recensamantul populatiei Republicii Moldova,
conform caruia noi vedem astazi ca avem in Moldova 2,1% cetateni ai Republicii Moldova care s-au declarat de nationalitate romani. Aceasta cifra raspunde la toate intrebarile. "

ZIUA / George DAMIAN

Niciun comentariu: