luni, 19 noiembrie 2007

PARTIDUL LIBERAL: Declaratie

Declaratie referitor la proiectul de lege nr.1826 pentru completarea si modificarea unor acte legislative care prevede ca persoanele ce detin cetatenie dubla nu vor putea ocupa anumite functii de raspundere in stat


PARTIDUL LIBERAL

DECLARAŢIE


referitor la proiectul de Lege nr. 1826 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative care prevede că persoanele ce deţin cetăţenie dublă nu vor putea ocupa anumite funcţii de răspundere în stat

Partidul Liberal iţi exprima profunda ingrijorare in legătura cu serioasele derapaje antidemocratice la care se dedă actuala guvernare de la Chişinău, adoptând in prima lectura proiectul de Lege nr. 1826 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative care prevede că persoanele ce deţin cetăţenie dublă nu vor putea ocupa anumite funcţii de răspundere în stat. Legea va fi una discriminatorie pentru zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care legal deţin cetăţenie dublă.

Excluderea din Constituţia Republicii Moldova şi ulterior din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr.l024-XIV din 2 iunie 2000 a interdicţiei privind deţinerea de către cetăţenii Republicii Moldova a cetăţeniei altor state a constituit un pas important în respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Astfel mai mult de 100.000 de persoane au recăpătat cetăţenia română, alte zeci de mii de persoane deţin cetăţenia Bulgariei, Poloniei, Federaţiei Ruse, Ucrainei.

Conform acestui proiect de lege un şir important de funcţii in statul Republica Moldova vor putea fi ocupate doar de peresoane ce deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova şi au domiciliul în ţară: membri ai Guvernului, angajaţi ai Ministerului de Interne, membri ai Curţii de Conturi, membri ai Curţii Constituţionale, judecători, membri ai Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, avocaţi parlamentari, membri ai Comisiei Electorale Centrale, deputaţi în Parlament, personalul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, membri ai Comisiei Nţionale a Valorilor Mobiliare, angajaţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, colaboratori vamali, Preşedintele Republicii Moldova, membri ai sreviciului diplomatic, angajaţi ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, notari, procurori, Curieri Speciali.

Faptul că cetăţenii noştri râvnesc sa obţină cetăţeniile altor state, in special ale celor care au aderat la Uniunea Europena, demonstrează faptul că actuala guvernare comunistă nu este capabilă să le asigure propriior cetăţeni locuri de muncă şi salarii decente, siguranţa zilei de mâine şi pespectiva unui viitor european.
Partidul Liberal consideră simptomatic faptul că guvernanţii comunişti falsifică şi distorsionează valorile şi spiritul democraţiei europene. Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, premierul Vasile Tarlev declara că proiectul de lege "este o cerinţă şi a Uniunii Europene".
De fapt lucrurile stau altfel, pentru că, la ora actuală, în Europa există tendinţa de a se renunţa la stipulările din legislaţie unde se interzice dubla cetăţenie pentru funcţionarii administrativi sau oamenii implicaţi în politică. Nici nu poţi invoca legea comună europeană aici, pentru că în diferite ţări membre ale Uniunii Europene există diferite legislaţii. Dar spiritul european astăzi, este cel după care dubla cetăţenie începe să fie acceptată din ce în ce mai mult în funcţii administrative.
Acordurile europene şi internaţionale privind drepturile omului, spun clar ca este inacceptabil ca o persoană sa primească cetăţenie, dar să nu aibă asigurate toate drepturile depline ale celorlalţi cetăţeni din ţara respectivă. Cu alte cuvinte se poate acorda doar cetăţenie cu drepturi depline sau nimic. Or, guvernarea comunistă propune cetăţenilor Republicii Moldova, varianta instituţiei cetăţeniei cu conţinut limitat.
Este adevărat că în unele ţări-membre ale Uniunii Europene există instituţia cetăţeniei cu conţinut limitat, dar în aceste ţări reglementările au fost elaborate incă inaintea infiinţării Uniunii Europene si inaintea apariţiei Convenţiei din 1997 a Consiliului Europei privind cetăţenia unde articolul 17 prevede : « Resortisanţii unui stat parte care posedă o altă cetăţenie trebuie să aibă, pe teritoriul acestui stat parte unde domiciliază, aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca şi ceilalţi resortisanţi ai acestui stat parte”.

Viitoarea lege care se aşteaptă a fi votată pâna la 1 ianuarie 2008, încalcă grav mai multe articole din Constituţia Repăublicii Moldova (articolele 16, 38, 39, 41, 43).
Articolul 16 (2): « Toti cetatenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii si a autorităţilor publice, fara deosebire de rasa, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine sociala ».
Articolul 38 (3) : « Dreptul de a fi aleşi le este garantat cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, în condiţiile legii ».
Articolul 39 (2) : « Oricărui cetăţean i se asigură, potrivit legii, accesul la o funcţie publica ».

Deasemenea sunt incălcate drepturile consfinţite prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ( articolele 7, 21, 23, 29 ).
Articolul 21:
1. Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale ţării sale, fie direct, fie prin reprezentanţi liber aleşi.
2. Orice persoană are dreptul de acces egal la funcţiile publice din ţara sa.
Partidul Liberal consideră că acţiunile antidemocratice pe care Partidul Comuniştilor vor să le legifereze prin votul majoritar pe care îl deţine în Parlament, constituie dovada faptului că PCRM se pregăteşte de alegerile parlamentare din 2009. Alegerile locale din mai-iunie au demonstart că Partidul Comuniştilor pierde masiv din încrederea populaţiei, ceea ce îi face să grăbească legiferarea unor obstacole pentru funcţionarii administrativi sau oamenii implicaţi în politică.
Reieşind din cele expuse mai sus, Partidul Liberal cere:
- Neadoptarea Legii nr. 1826 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative care prevede că persoanele ce deţin cetăţenie dublă nu vor putea ocupa anumite funcţii de răspundere în stat;
Partidul Liberal se adresează Ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene acreditate la Chişinău, Ambasadei SUA, Consiliului Europei, Parlamentului UE si Comisiei Europene să ia atidune faţă de esenţa acestui proiect de lege pentru a nu admite subminarea valorilor democratice si aspiraţiilor proeuropene ale cetăţenilor Republicii Moldova.
Chişinău, 7 noiembrie 2007

http://www.pl.md/libview.php?l=ro&idc=12&id=171

Niciun comentariu: