vineri, 8 iunie 2007

Jurnal de Chisinău: După 15 ani de detenţie, s-au întâlnit în libertate


autor: Mariana RAŢĂ

Ignoraţi de autorităţile moldoveneşti, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, trei dintre membrii grupului Ilaşcu, s-au reîntâlnit marţi în libertate la Ambasada României de la Chişinău. Cei trei (toţi cetăţeni ai României – n.r.) au venit la invitaţia diplomaţilor români pentru a discuta posibilitatea unei recuperări de sănătate în România şi a fi asiguraţi de toată susţinerea autorităţilor de la Bucureşti. În schimb, au declarat foştii deţinuţi politici, până la acel moment, niciunul dintre oficialii moldoveni nu i-a contactat pentru a-i întreba cel puţin de sănătate.

„Vom continua să luptăm”

După o oră de discuţii cu diplomaţii români, cei trei deţinuţi ai regimului ilegal de la Tiraspol au ieşit să vorbească cu presa. Andrei Petrov-Popa a venit însoţit de fiul său, iar Andrei Ivanţoc o ţinea la braţ pe Eudochia, soţia sa care l-a aşteptat toţi aceşti 15 ani. „Încă nu ne simţim în libertate”, a încercat să se justifice Ivanţoc, care părea extenuat. Întrebat de jurnalişti de ce este atât de trist, el a declarat că nu prea are de ce se bucura.
Prima informaţie pe care au oferit-o presei cei trei membri ai grupului Ilaşcu este că vor pleca la începutul lui iulie îi România pentru a-şi reface sănătatea. Andrei Petrov-Popa a mai precizat că diplomaţii români i-au promis că le vor oferi sprijin copiilor lui pentru a obţine cetăţenie română.
Cu toate acestea, cei trei nu au putut spune dacă se vor stabili cu traiul în România. Ei au evitat să spună şi dacă se vor implica pe viitor în politică. „Încă nu ne-am făcut planuri pentru viitor, dar vom continua să luptăm pentru cauza românismului”, a zis Ivanţoc.

Nedumeriţi de declaraţia lui O’Neill

Toţi cei trei foşti deţinuţi politici au mărturisit că au fost declarate persona non grata în Transnistria. Ivanţoc a ţinut să explice încă o dată că gestul din momentul eliberării sale (atunci când a luat-o la fugă înapoi spre Tiraspol – n.r.) a fost un semn de protest faţă de decizia autorităţilor de la Tiraspol de a-l expulza şi a-l declara persoană indezirabilă în propria ţară.
El a mai spus că a fost avertizat de separatişti că va fi arestat ori împuşcat dacă va apărea în Transnistria. În acelaşi context, Ivanţoc s-a arătat nedumerit de declaraţiile şefului Misiunii OSCE în R. Moldova, Louis O'Neill, în opinia căruia procesul de eliberare a deţinuţilor politici Ivanţoc şi Petrov-Popa este un bun exemplu de cooperare între autorităţile transnistrene şi moldovene, iar la eliberarea lui Andrei Ivanţoc din detenţie n-a fost aplicată nemotivat forţa. Foştii deţinuţi au confirmat că Ivanţoc a fost bătut de securiştii transnistreni chiar în văzul reprezentanţilor OSCE.

Oficialii moldoveni nici nu i-au sunat

Cei trei membri ai grupului Ilaşcu au mulţumit Ambasadei României şi presei care i-a sprijinit. Ei au confirmat, de asemenea, că milionarul român Gigi Becali i-a telefonat şi le-a promis câte 50 de mii de euro ca susţinere. Cât priveşte ajutorul primit de la autorităţile moldoveneşti, foştii deţinuţi au menţionat că până la acel moment nu au fost contactaţi de niciunul dintre oficialii moldoveni. „Nu ne-au telefonat nici măcar pentru a ne întreba de sănătate”, a spus Ivanţoc.

Niciun comentariu: