marți, 5 iunie 2007

Jurnal de Chisinău: Dorin Chirtoacă: „Comuniştii n-au nici o şansă în Chişinău”

Comuniştii n-au nici o şansă în Chişinău”
autor: Raisa LOZINSCHI

Evident, cea mai aprigă bătălie la alegerile locale generale din 3 iunie s-a dat în Chişinău. Comuniştii au mobilizat surse financiare importante şi întreaga maşinărie de stat pentru a face agitaţie candidatului lor la funcţia de primar al Chişinăului. JURNAL le-a solicitat primilor cinci candidaţi cel mai bine plasaţi în clasamentul prealabil să comenteze rezultatele alegerilor, iar celor care n-au ieşit în turul doi le-a cerut să spună pe cine vor susţine în următorul tur de scrutin.

Veaceslav Iordan, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei: „La revedere!”

„Eu cu dumneavoastră nu am ce vorbi. La revedere!”

Dorin Chirtoacă, candidat PL: „Alegătorii doresc schimbarea”

JURNAL: Cum comentezi rezultatele prealabile ale alegerilor?

- Rezultatele reprezintă dorinţa alegătorilor spre schimbare. Această schimbare urmează să aibă loc până la capăt la 17 iunie.

J.: Crezi că porneşti cu prima şansă în turul doi?

- Comuniştii n-au nici o şansă în municipiul Chişinău. Mergem până la capăt pentru această victorie, pentru că, practic, trei pătrimi din alegătorii din municipiul Chişinău care au venit la urne au optat pentru schimbare.

J.: Ce partide te vor susţine, în opinia ta, în turul doi?

- Este dreptul celorlalte partide să procedeze aşa cum cred de cuviinţă. Noi ne vom promova mesajul, programul, vom merge de la om la om pentru a discuta şi a-i convinge că merită să facem schimbarea la 17 iunie, până la capăt.

Leonid Bujor, candidatul AMN: „Voi susţine candidatul necomunist”

„Regret faptul că comuniştii n-au însuşit lecţia democraţiei. Regret foarte mult că alegătorii din Chişinău s-au prezentat în număr mic la urne. Consider că am avut posibilitate să trec în turul doi de scrutin. Probabil, diferenţa dintre cei doi contracandidaţi care au trecut în turul doi şi Leonid Bujor, clasat pe locul trei, nu reflectă situaţia adevărată. În cazul în care am fi avut o prezenţă mai mare la vot, această diferenţă era mai mică. Oricum, îi felicit pe amândoi şi, desigur, îi doresc candidatului care reprezintă forţele democratice, liberale, succes în cel de-al doilea tur. Îmi doresc ca R. Moldova să nu mai fie unica ţară comunistă şi cea mai săracă din Europa. Voi susţine în turul doi candidatul necomunist.”

Vladimir Filat, candidatul PD: „Categoric nu voi îndemna să-l voteze pe Iordan”

„Nu pot să fiu mulţumit de rezultatele alegerilor, dar le accept. Data de 3 iunie a reprezentat pentru mine începutul. A fost o temelie pe care o să construim în continuare ceea ce ne-am propus. Sigur, nu pot să spun că aceste alegeri au fost perfecte, în conformitate cu normele internaţional recunoscute. Frauda a început cu mult înainte de startul campaniei, presiunile au fost mari, cunoaşte toată lumea presiunile la care am fost supus eu personal. Dar nu e vorba de Filat, ci este o chestiune de principiu – votul trebuie să fie exprimat liber şi neinfluenţat de nimeni. Atâta timp când într-o ţară care se vrea civilizată pot să se întâmple lucruri care mi s-au întâmplat mie, vorbesc de acţiunile de anvergură şi bine orchestrate împotriva mea, avem mari probleme la capitolul funcţionării instituţiilor statului. Este evident că votul din acest scrutin este unul profund anticomunist. Hai să recunoaştem că în turul doi de scrutin în Chişinău a ieşit un candidat. Categoric nu voi îndemna să-l voteze pe Iordan. Am să transmit alegătorilor acelaşi mesaj pe care l-am transmis pe perioada campaniei electorale – oamenii să meargă să aleagă şi este important ca decizia să le aparţină. Suntem în aşteptarea ofertei pe care urmează s-o facă Dorin Chirtoacă, pentru că la unele capitole cu care a venit el în primul tur există contradicţii dure cu viziunile noastre despre ceea ce urmează să se întâmple. Aşteptăm oferta lui şi în funcţie de aceasta vom decide care va fi forma de implicare a noastră pentru turul doi de scrutin. Nu vreau ca ideea schimbării să fie la faza de implementare profanată şi să-mi asum şi eu responsabilitatea pentru acest lucru.”

Dumitru Braghiş, candidatul PDS: „Rezultatele sunt trucate”

„Nu am toate procesele-verbale încă şi nu pot să le comentez. Dacă e să comentez clasamentul, atunci pot să vă spun că rezultatele sunt trucate. Conform sondajelor sociologice pe care le-am avut noi până la alegeri, în turul doi trebuia să iasă Braghiş cu Iordan. Eu, ca preşedinte al Partidului Democraţiei Sociale, mă adresez către toţi alegătorii din toată republica să susţină candidaţii necomunişti.”

http://www.jurnal.md/article/3324/

Niciun comentariu: